nieuws

Ondernemer die beelden van diefstal op Facebook zette, wil dat wet wordt aangepast

Steel je iets uit de kledingwinkels van Martijn Viskaal? Grote kans dat hij dan de camerabeelden van die diefstal op Facebook zet. De Almelose ondernemer is het zat dat de politie niets doet om de dieven op te sporen. Daarom neemt Viskaal het heft in eigen handen.
Als Viskaal in januari vorig jaar tot de ontdekking komt dat er voor 600 euro in zijn modezaak is gestolen, twijfelt hij geen moment. "Aangiftes hoor ik nooit wat van terug. Daarom heb ik de beelden op Facebook gezet om de dief zelf op te sporen", legt hij uit. 

Wettelijk verboden

Wettelijk gezien mogen alleen de politie en justitie camerabeelden van criminele feiten publiceren. Maar door de komst van social media is dat achterhaald, vindt Viskaal. "De wet moet worden aangepast", vindt hij. 

Kans geven

Privacydeskundige Dave Borghuis is het daar niet mee eens. Borghuis: "Een winkelier zet de beelden direct op het internet. Je moet de dader wel de kans geven zichzelf aan te geven."

Wetswijziging

Het is nog onduidelijk wanneer, maar de wet lijkt te gaan veranderen. Een wetsvoorstel uit 2015 moet ervoor zorgen dat burgers en ondernemers na aangifte bij de politie beeldmateriaal op internet mogen publiceren.
Daar zitten wel eisen aan. Op de beelden moeten de verdachte en de diefstal duidelijk zichtbaar zijn. Ook mag de identiteit van de verdachte nog niet bekend zijn.

Opgepakt

Wat Viskaal betreft komt die nieuwe wet er snel. "Want door de beelden op Facebook te zetten heb ik de dief kunnen aanhouden. Dat was anders nooit gelukt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.