nieuws

Deventer experimenteert als één van de eerste gemeenten met bijstand

Stadhuiskwartier in Deventer
Stadhuiskwartier in Deventer
Na de zomer beginnen in vier gemeenten experimenten met de bijstand. De gemeente Deventer is één van deze gemeenten. Door anders met de regels om te gaan, wordt gehoopt dat mensen sneller aan een baan komen.
Naast Deventer gaan ook Groningen, Wageningen en Tilburg als eerste gemeenten twee jaar experimenteren met de regels. Na de zomer wordt duidelijk of ook Utrecht en een aantal buurgemeenten, Amsterdam en Nijmegen het groene licht krijgen.

Vrijwillig

Het onderzoek kan betekenen dat mensen in de bijstand minder regels hoeven te volgen of juist meer begeleiding krijgen. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat er minder wordt gekort op de uitkering als ze inkomsten uit werk hebben. Bijstandsgerechtigden nemen op vrijwillige basis deel aan de onderzoeken.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken tekent maandag in Groningen de overeenkomst waarmee de stad met het experiment aan de slag kan. Het kabinet besloot vorig jaar zomer dat in totaal 25 gemeenten mogen gaan deelnemen aan de experimenten.

Wens

De gemeente Deventer sprak vorig jaar al de wens uit om te mogen experimenteren met bijstandsuitkeringen om te onderzoeken wat het beste werkt om mensen aan het werk te helpen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.