nieuws

Nog veertig miljoen euro nodig voor nieuwe investeringen stationsgebied Zwolle

Het stationsgebied in Zwolle heeft nieuwe investeringen nodig om van het gebied een "uitstekend toegankelijk, veilig, comfortabel en duurzaam OV-knooppunt te maken". Dat is de conclusie van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, ProRail en de NS. Voor die nieuwe investeringen is nog eens veertig miljoen euro nodig.
Dat bedrag komt bovenop de honderd miljoen euro die de provincie en de gemeente in 2013 al in een investeringskrediet stopten. De komende maanden wordt onderzocht op welke wijze deze investering van veertig miljoen gefinancierd kan worden.

Stationsomgeving nog niet af

Hoewel het station Zwolle inmiddels beschikt over een gloednieuwe reizigerstunnel en extra perrons, is de stationsomgeving nog niet af. "Verbetering aan de entrees van het station aan zowel de noord- als aan de zuidzijde zorgen voor meer comfort voor de reizigers en dragen bij aan een betere uitstraling", schrijven de organisaties in een gezamenlijk persbericht.
Na de aanleg van de fietsparkeerkelder, is ook een complete herinrichting van het Stationsplein nodig. Ook zijn voor het hele gebied nog oplossingen nodig voor het parkeren van auto's. De bussen in het Zwolse openbaar vervoer moeten vanaf 2020 bovendien elektrisch rijden. Nu rijden de bussen nog op diesel.

Station Zwolle steeds belangrijker

De nieuwe investeringen zijn noodzakelijk omdat het belang van station Zwolle als landelijk verkeersknooppunt alsmaar toeneemt. Op een werkdag maken gemiddeld zestigduizend reizigers gebruik van het station. Dat is evenveel als in Amersfoort, Amsterdam-Zuid, Arnhem, Haarlem en Nijmegen.
Wat betreft het aantal reizigers is Zwolle het twaalfde station van Nederland. Het aantal reizigers groeit ieder jaar met acht procent. "Door de gunstige economische ontwikkeling van Zwolle neemt het belang van het station en de gebieden daar omheen alleen maar toe", verwachten de betrokken partijen. "Die groei moet worden opgevangen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.