nieuws

Pony's uit Dedemsvaart geserveerd op Fries festival: "Dit doen we niet om te provoceren"

Pony's, ter illustraties
Pony's, ter illustraties
Drie pony's die tot voor kort dienstdeden als natuurbeheerders in een natuurgebied in Dedemsvaart worden volgende week geserveerd op het Friese festival 'Welcome To The Village'. De organisatie wil hiermee de discussie over voedselconsumptie aanwakkeren.
De ponysaucijzen, ponyhaas en de ponybiefstuk zijn afkomstig van drie shetlandhengsten. 

"Hartstikke lekker en duurzaam"

In een verklaring laat Welcome to The Village weten: "In een tijd dat we steeds kritischer worden op wat we eten zien we nog behoorlijk wat lokaal voedsel over het hoofd. Ponyvlees is daar een voorbeeld van. Niet populair genoeg om zo op te dienen, en dus wordt het nu vooral verwerkt in onze kroketten en frikandellen of geëxporteerd naar het buitenland. Wat ons betreft onterecht, want het is hartstikke lekker en duurzaam."
Chef-kok Willem Schaafsma van biologisch restaurant Eindeloos serveert de pony's volgend weekend op het festival. "We willen een discussie aanwakkeren, niet provoceren.

"Eten wat de lokale markt biedt"

"Er wordt bijna geen paardenvlees meer gegeten in Nederland. Vroeger nog wel, maar dat is langzaamaan veranderd. Nu gaat bijna alle paardenvlees uit Nederland op export naar Italië, het paardenvlees dat wij nog eten komt weer uit Argentinië.
In mijn restaurant serveer ik ook af en toe paardenvlees, het is maar net wat mij aangeboden wordt. Ik ben voorstander om te eten wat de lokale markt biedt."

Wisselende reacties

Op het Facebookbericht van Welcome to The Village, waarin het nieuws wordt aangekondigd, wordt wisselend gereageerd.
Zo zegt Jannie: "Wat belachelijk! Als je echt een duurzaam festival wilt laat dan mensen zien dat Vegan eten, afkomstig van lokale bedrijven, net zo lekker is. En laat deze pony lekker lopen in de wei en genieten van zijn leven. Als je echt iets goeds wil doen dan is het echt triest dat jullie denken dat het slachten van dit bijzondere dier oké is!"
Anderen reageren dat ze wel een hapje willen proberen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.