nieuws

Openbaar Ministerie wil dat eigenaar groothandel in levensmiddelen ruim een jaar de cel in gaat

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 15 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen Tuncay O. De 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt er van verdacht dat hij meerdere groothandelaren in levensmiddelen heeft opgelicht. Hij deed dat met zijn bedrijf DEV-Impex BV uit Deventer, ook een groothandel in levensmiddelen.
De man plaatste in amper drie maanden tijd een flinke serie bestellingen bij groothandels die nooit betaald werden. In totaal staat er bij de bedrijven nog zo'n 546.000 euro open.

Drank, sigaretten en snoep

De verdachte nam eind 2012 het bedrijf DEV-Impex, over. Vervolgens deed hij flinke bestellingen die hij niet betaalde. Hij bestelde vooral drank: alcoholisch en non-alcoholisch, maar ook sigaretten en snoep. Dat deed hij vanuit zijn bedrijf in Deventer.

Het Openbaar Ministerie denkt dat hij bewust grote bestellingen deed, die hij niet wilde betalen. Want, ook al stond het bedrijf voor de overname als netjes bekend bij de leveranciers, na de overname ging het al snel mis.

Failliet
Rekeningen werden niet betaald, terwijl de orders die gedaan werden door Tuncay O. steeds groter werden. Gevolg: het bedrijf ging binnen de kortste keren failliet. 
Het was dan ook de curator die het faillissement onderzocht, die onraad rook. De administratie was verdwenen en bovendien de voorraad van het bedrijf ook. 

Sligro, Heineken, Coca Cola, Bacardi
Leveranciers doken de boeken in en kwamen tot grote bedragen die nog openstaan.
Sligro mist 153.000 euro, Heineken wil 119.000 euro zien, snoephandel Lekkerland 51.000 euro en Coca Cola 39.000. Ook Bacardi Nederland mist nog 34.000 euro in de boeken. 

Duitsland

De eigenaar van het bedrijf zit vermoedelijk in Duitsland. Uitleg kwam hij vandaag in de rechtbank niet geven en ook stuurde hij geen advocaat. De enige aanwezige vandaag was een tolk. Die kon onverrichter zake naar huis. 

Over de verdachte weet de rechtbank weinig. Dat hij vermoedelijk in Duitsland is, dat hij zegt dat hij geen schuld heeft en dat hij twee keer eerder veroordeeld is. Een keer voor poging tot zware mishandeling en een keer voor valsheid in geschrifte.

Uitspraak
Ondanks zijn afwezigheid vond de rechtbank het toch nodig om de zaak te behandelen, waaruit dus de strafeis naar voren is gekomen: 15 maanden cel en daarbij kan nog een ‘ontneming’ komen van zo'n 546.000 euro.  

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.