nieuws

Uitdelen jodiumtabletten maand uitgesteld na brief van Veiligheidsregio Zeeland

Joidumpillen kerncentrale Lingen
Joidumpillen kerncentrale Lingen
Het uitdelen van jodiumtabletten aan mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen in de Veiligheidsregio Twente wordt een maand uitgesteld. Dit gebeurt op aandringen van de Veiligheidsregio Zeeland. Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen schreef deze week een brief aan minister Edith Schippers waarin om uitstel wordt gevraagd.
Lonink maakt zich zorgen over het ontbreken van goede voorlichting over de verspreiding van jodiumtabletten. "Wij voorzien dat door het ontbreken van een publiek begrijpbare context, er grote onrust gaat ontstaan bij de distributie", schrijft Lonink aan Schippers. 

Twente: tabletten gelijktijdig verspreiden

De Veiligheidsregio Twente wil eerst overleggen met de andere veiligheidsregio's, maar benadrukt het belang van een gelijktijdige verspreiding van de tabletten. "Wij vinden wel dat de jodiumtabletten op hetzelfde moment verspreid moeten worden", reageert Herman Meuleman, secretaris van de Veiligheidsregio Twente. 
Wel was de maand uitstel wat Twente betreft niet direct nodig geweest. "Wij hebben al enige ervaring. In Dinkelland en Losser is al eens jodium uitgereikt. Wij kunnen door die ervaring vrij snel overgaan tot de uitreiking van de tabletten", zegt Meuleman. 

Verspreiding pillen aanvankelijk in september

De jodiumtabletten zouden aanvankelijk in september verspreid moeten worden. Het ministerie van Volksgezondheid denkt nu aan de tweede week van oktober, waardoor alle regio's nog drie maanden de tijd hebben om zich voor te bereiden op de voorlichting.
In 2015 werden al jodiumtabletten uitgedeeld aan mensen onder de veertig jaar die in een straal van tien tot twintig kilometer van een kerncentrale wonen. Vlak over de grens bij Lingen in het Duitse Emsland staat zo'n centrale. In dit geval kregen dus mensen uit de gemeenten Dinkelland en Losser deze tabletten.
Nu moeten in een zone van honderd kilometer rond de centrale jodiumtabletten uitgedeeld worden, in dit geval aan alle huishoudens waar kinderen wonen tot achttien jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.