nieuws

Oud-wethouder Martin Knol deelt ervaringen in boek

Veertig procent van de wethouders zit zijn termijn niet uit. Voor Martin Knol uit Zwolle reden om het boek 'Waarom Wethouder' te schrijven. Hierin deelt hij zijn ervaringen als oud-wethouder van Deventer en Zwolle. Â
"Ik geef een inkijk in het dagelijks leven van een wethouder. Ik geef geen enkele tip, maar deel ervaringen", aldus de gepensioneerd wethouder. Vier jaar lang werkte hij aan het boek. Knol interviewde hiervoor zo'n vijftig andere wethouders.
Oorzaken dat wethouders de eindstreep niet halen zijn volgens Knol politieke uitglijders, problemen in de gemeenteraad of samenleving, of problemen met integriteit. "Veel wethouders denken te weinig na of het wel iets voor ze is, in het openbaar bestuur."

Interesse in mensen

"Als wethouder is het heel erg belangrijk om interesse in mensen te hebben. En ik ben ervan overtuigd dat sommigen dat ook echt missen. Een wethouder is niet iemand die even snel besluitvorming erdoor moet krijgen. Maar iemand die vanuit interesse met de mensen draagvlak voor besluiten probeert te krijgen."

's Nachts wakker gelegen

In de vijftien jaar dat Knol zelf wethouder was, heeft hij ook moeilijke momenten gekend: "Ik heb 's nachts wakker gelegen. Dan had ik een waardeloze raadsvergadering gehad. Ik had het gevoel alsof ik het zelf echt niet goed gedaan had. De volgende ochtend moest je in het college dan uitleggen waarom het zo slecht gelopen was."

Motie van wantrouwen soms een impulsieve reactie

In Deventer struikelde onlangs D66-wethouder Robin Hartogh Heys over de nieuwbouw van een filmtheater. Drie andere wethouders kregen een motie van wantrouwen aan hun broek, maar mochten uiteindelijk blijven.
"Ik heb ook wel eens op het punt gestaan om de handdoek in de ring te gooien. Maar dan moet je de situatie benutten en er samen nog eens over nadenken. Samen met ingewijden en niet ingewijden een gesprek voeren. Kijken of er oplossingen denkbaar zijn zodat je toch verder kunt", aldus Knol. "Het opzeggen van vertrouwen en het aannemen van een motie van wantrouwen zijn soms te impulsieve reacties."

Fantastische baan

Terugkijkend op zijn periode als wethouder vindt Knol: "Het is een fantastische baan. Je hebt overal toegang en je mag overal meekijken. Het leuke is dat je ongelofelijk veel contacten hebt".
Begin november moet het boek klaar zijn. De oud-wethouder wil dan ook trainingen en workshops gaan aanbieden.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.