nieuws

Onthulling MH17-monument betekent afsluiting voor Zwolse kunstenaar

Bij de Polderbaan van Schiphol Airport is vanmiddag het nationale monument voor de slachtoffers van de MH17-ramp onthuld. Voor Ronald Westerhuis, de Zwolse ontwerper van het monument, betekent de onthulling de afsluiting van een zware periode. "Mijn taak zit erop, het is een zwaar jaar geweest."
Westerhuis heeft geprobeerd om het verdriet en de pijn van de nabestaanden in het monument mee te nemen, al moet het kunstwerk ook hoop geven. "Het was een grove daad van terrorisme. Ik zit zelf drie tot vier keer in de maand in het vliegtuig. Dan komt het wel heel dichtbij. Je realiseert je dat het ons allemaal kan overkomen."

Een dag van afsluiting

In het afgelopen jaar heeft Westerhuis met veel nabestaanden gesproken. "Het is voor mij een dag van afsluiting. Het is verder klaar." Met het monument heeft Westerhuis alle aspecten van rouw willen meenemen. "Het monument staat voor verdriet en verlies, maar er zit ook een gat in de stalen wand wat staat voor kijken naar de toekomst."
"Uit de sculptuur is een hap genomen, wat staat voor het gemis van de slachtoffers. Daarin staan alle namen van de 298 slachtoffers gegraveerd", legt Westerhuis uit. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.