nieuws

Onveilige balkons in Zwolle weer beloopbaar; "gevaar is geweken"

De honderdvijftig balkons van galerijflats in Zwolle die de afgelopen maanden voor bewoners ontoegankelijk waren verklaard, kunnen weer worden gebruikt. Vanwege mogelijk instortingsgevaar mochten de zogenoemde zwevende balkons tijdelijk niet gebruikt worden. Nu ze allemaal gestut zijn met zware balken en stempels, is dat gevaar geweken.
Woningstichting Openbaar Belang heeft daarmee de veiligheid voorop gesteld. De balkons van flats die niet meer voldoen aan de veiligheidseisen van deze tijd, zijn op diverse plekken ondersteund. Voor negentig balkons geldt de maatregel tijdelijk, omdat de galerijflats aan de Schuurmanstraat en Wiechelinckstraat over vier jaar gesloopt worden.

Permanente oplossing

De zestig balkons aan de Assendorperdijk worden binnen nu en anderhalf jaar gerenoveerd. Hoe dat gebeurt, is afhankelijk van het kostenplaatje en de wensen van de huidige bewoners. Zij mogen komend jaar van Openbaar Belang meepraten over de aanpak van een permanente oplossing.
Volgens vastgoedmanager Erik van der Linden van Openbaar Belang is met het stutten van de balkons een flinke investering gemoeid die vanwege de veiligheid niet achterwege kon blijven.

Strenge controle noodzakelijk

Van der Lenden is van mening dat het goed is dat het ministerie aandringt op gedegen onderzoek naar de veiligheid van zwevende balkons die veelal voor 1970 gebouwd zijn. Voor dit soort galerijflats is het al verplicht gesteld.
Of de overheid ook wettelijk moet regelen hoe de aanpak van onveilige balkons eruit moet zien, is een tweede. "Dat is altijd lastig. In dit geval hebben we als Openbaar Belang gemeend om tijdelijk stutpalen te plaatsen. Dat vind ik een legitieme investering voor balkons die over vier jaar toch gesloopt gaan worden. Consequentie is helaas wel dat de bewoners een paar jaar tegen lelijke stempels aankijken."
Van der Lenden: "Voor de zestig balkons aan de Assendorperdijk zoeken we nog naar een permanente oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden en daar gaan we het komend jaar in overleg met bewoners nog eens rustig naar kijken", aldus Van der Linden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.