nieuws

Kristalbad tussen Hengelo en Enschede aangewezen als internationaal voorbeeldproject

Het Kristalbad, het retentiegebied tussen Hengelo en Enschede, is door de European Environment Agency (EEA) aangewezen als voorbeeldproject voor stedelijke klimaatadaptatie. "Een hele grote eer", zegt watergraaf Kuks van Waterschap Vechtstromen.Â
De EEA verzamelt voorbeelden vanuit heel Europa, waar andere steden van kunnen leren en inspiratie uit kunnen halen. Het gaat dan om projecten die ervoor hebben gezorgd dat inwoners van steden minder last hebben van droogte, hevige regenval of overstromingen. Naast het Kristalbad zijn er voorbeelden uit Duitsland, Spanje en Zweden.

Interesse uit de hele wereld

"Het is vooral interessant dat we veel functies op een klein gebied combineren. Nederland valt in die zin op: er is weinig ruimte en dus moeten veel dingen op de vierkante meter gedaan worden." Niet alleen vanuit Europa is interesse in het Kristalbad, ook uit andere werelddelen komen mensen naar het gebied om het met eigen ogen te zien.
"We kunnen trots zijn dat we dit project in ons gebied hebben liggen. We hebben hier iets van wereldformaat en dat mag gezien worden." Maar functionaliteit blijft natuurlijk het belangrijkste. "Het klimaat verandert, er komen intensievere regenbuien en al dat water moet ergens naartoe. Steden moeten droog blijven en we hebben dit soort projecten keihard nodig."
Bekijk hieronder een video over het Kristalbad

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.