nieuws

Deelnemer Invictus games uit Raalte: "Nu kan ik mijn missie afmaken"

Een ongeluk maakte in Afghanistan een eind aan de militaire carrière van Gert van 't Oever uit Raalte. Hij liep blijvend letsel op. Nu, bijna 6 jaar later, kan hij eindelijk zijn missie afmaken. Niet als soldaat, maar als sportman, door mee te doen aan de Invictus Games in Canada.
Volgende week vertrekt Gert van 't Oever met dertig andere Nederlandse (ex)militairen naar Toronto voor de Invictus Games. Dit is een internationaal sporttoernooi voor militairen die tijdens hun dienst gewond raakten en daarbij blijvend letsel opliepen.

Stom ongeluk

Alle deelnemers zijn op één of andere manier gewond geraakt tijdens hun militaire taak. Daarbij denk je al snel aan landmijnen, IS-aanvallen of granaten, maar bij Gert ging het fout tijdens een schietoefening. Hij struikelde met zware bepakking en kwam ongelukkig terecht.
Een stom ongeluk, maar met grote gevolgen. Zijn rechterarm was verbrijzeld. Na negen operaties en jaren revalidatie kan hij zijn arm weer redelijk gebruiken. Pas veel later is ontdekt dat Gert ook blijvende hersenschade heeft opgelopen door het ongeluk.

Uitzendmedaille

Het hersenletsel en de beschadigde arm belemmeren hem nog steeds. En dat niet door een schotwond of granaatscherf, maar door een stom ongeluk. Het zat Gert jaren dwars. De uitzendmedaille die elke militair krijgt die op missie is geweest wilde hij eerst niet dragen.
Hij had zijn missie niet afgemaakt en zag zichzelf ook niet als een gewonde militair. Pas nadat hij werd uitgekozen om deel te nemen aan de Invictus Games kwam het besef dat hij er wél bij hoort.

Zwemkampioen

Voor Gert het leger in ging zwom hij bij de Nederlandse top. Na het ongeluk stelde hij zich als doel om ooit weer op een NK te kunnen zwemmen, om zichzelf en de omgeving te bewijzen dat er met hem niks mis was. En dat lukte ook nog, met een half verlamde arm.
Maar het gaf Gert geen enkele voldoening: "Als je het Nederlands zwemkampioenschap als levensdoel stelt dan zegt dat meer over wat je niet hebt dan wat je wel hebt. Dan heb je te weinig om écht voor te leven. Ik gebruikte de sport om te verbloemen dat ik wel degelijk wat had."

Onoverwinnelijk

Nu gebruikt Gert de sport om verder te werken aan zichzelf. Hij heeft in Toronto een grote kans op medailles bij het zwemmen, maar daar gaat het niet om. De grootste overwinning is die op jezelf. De naam Invictus betekent niet voor niks Onoverwinnelijk.
In Toronto doet Gert mee aan verschillende zwemafstanden en aan hardlopen. Duizenden sporters van over de hele wereld doen mee, het evenement heeft daarmee wel wat weg van de Paralympics. De Invictus Games zijn te volgen op Facebook en op Invictusgames2017.com.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.