nieuws

Bijzonder gezicht: De Vilsterse Molen verliest twee wieken, maar kan weer draaien

Een bijzonder gezicht in Vilsteren. Daar is vanochtend één van de twee 22,8 meter lange molenroeden van De Vilsterse Molen gehaald. De molen staat sinds april stil wegens een technisch mankement, maar kan nu mogelijk toch weer gaan draaien.
Van de twaalfhonderd molens in Nederland, staan er 48 stil omdat zogenaamde deelbare roeden enkele maanden geleden werden afgekeurd. Door een fout in de bouwverbinding, kan niet met zekerheid worden gezegd of de wieken goed blijven zitten.
Drie van de molens die stilstaan, staan in Overijssel. Naast De Vilsterse Molen staan ook De Konijnenbelt in Ommen en de Pelmolen Ter Horst in Rijssen stil. Roedenmakers zijn op bezig met nieuwe richtlijnen, waarna er een offerte naar de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat. Het kan dan ook nog maanden duren voordat de molens weer draaien.
Aangezien de Vilsterse Molen slechts één deelbare roede heeft, kan de molen mogelijk weer draaien zodra deze er af is. Molenaar Jos Jutten uit Hessum vertelt: “Draaien moet wel gaan lukken, maar of we kunnen gaan malen is nog afwachten. Met twee wieken minder hebben we veel minder power.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.