nieuws

Timco Groeneveld uit Denekamp is op Kos: "Dit is niet iets wat je graag meemaakt"

Het enige wat hij kon meenemen was een broek en een shirtje. Timco Groeneveld (23) uit Denekamp is met zijn vriendin op vakantie op Kos en maakte vannacht de aardbeving mee.Â
Geslapen heeft hij nog niet. "We hebben een stoeltje uit het hotel gepakt en zijn aan de overkant gaan zitten." 
De aardbeving, om ongeveer 00.30 uur Nederlandse tijd, had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Op het eiland Kos zijn zeker twee mensen omgekomen, en er zijn meer dan 120 gewonden gevallen. Ook in Turkije zijn mensen gewond geraakt, naar verluidt zeker 70 mensen. 

Knipperende lichten
Het waren bange tijden, vertelt Groeneveld. "We sliepen net een uur toen alles in een keer begon te trillen. De lichten gingen knipperen en sommige lichten vielen uit. Ik deed zo snel mogelijk een broek aan en nam een shirtje mee. We zagen iedereen de gang op rennen."
Eenmaal buiten wist niemand wat te doen. "Er waren heel veel naschokken, mensen waren in paniek. Het water kwam hoog opzetten. Ik was best bang. Dit is niet iets wat je graag meemaakt."

Ravage
Groeneveld en zijn vriendin hebben inmiddels een kleine wandeling gemaakt. Ze zitten ongeveer 10 minuten van het centrum, bij de haven van Kos. Het is er een ravage. "Overal zijn ruiten eruit, er zijn fietspaden gescheurd."
"Gisteren nog zeiden we over een terras: goh dat ziet er gezellig uit. Vandaag is er niks meer van over. Het dak is ingestort. Er zouden ook heel veel gewonden zijn gevallen daar, we hebben foto's gezien."

Thuisgebleven
Groeneveld is blij dat ze gisteren op tijd naar bed zijn gegaan. "We zijn tot nu toe elke avond uitgeweest, maar gisteravond zijn we thuisgebleven.."
De Denekamper wil nu zo snel mogelijk naar huis. De reisorganisatie krijgt veel verzoeken momenteel. "We krijgen het standaardbericht, dat ze zo snel mogelijk langskomen. Het is afwachten, verder kunnen we niet zo veel."

Vier vriendinnen uit Nijverdal
Ook Anne-Louise Hogenkamp (21) uit Nijverdal is momenteel in Kos-stad op vakantie, met drie vriendinnen. Haar moeder Angelique Plasman heeft geen oog dichtgedaan vannacht. Maar volgens haar gaat het goed met hen. 
Het is wel een heftige nacht geweest, vertelt Plasman. "Ze mag het hotel niet in, en wacht nu buiten op TUI. Ze willen nog wel graag blijven, ze moet nog twee dagen." Of dat ook mag, is nog even afwachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.