nieuws

Wijk-GGD'er in Haaksbergen moet politie werk uit handen nemen

De wijk-GGD'er die in oktober aan de slag gaat in Haaksbergen, gaat de politie werk uit handen nemen. Dat hoopt wethouder Annette Nijhuis, gezien de ervaringen met het project in Vught.Â
Het aantal meldingen van overlast door verwarde personen is in Haaksbergen de afgelopen zes jaar meer dan verdubbeld. In 2011 kwamen er in de gemeente 34 meldingen binnen, nu zijn dat er 83 per jaar. 
De overlast is heel divers. Sommige mensen schreeuwen, zorgen voor geluidsoverlast, andere mensen zijn agressief. Nu belanden die mensen nog vaak in een politiecel, maar dat is meestal niet de juiste aanpak, aldus Marlous Bruntink van het wijkteam in Haaksbergen. 

Medische kennis

"Soms is er bij de verwarde persoon sprake van een verstoord dag-nachtritme, soms is het medicijngebruik niet goed. Een wijk-GGD'er kan dat met zijn medische kennis beoordelen. Kennis die een agent niet altijd heeft."
De proef in Haaksbergen loopt tot het eind van het jaar. In de maanden daarna hoopt wethouder Annette Nijhuis de resultaten te hebben van het project: "We hopen dat de overlast minder is. Ook voor de mensen zelf."

Overlast neemt toe

Het aantal meldingen van verwarde personen die overlast geven is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat komt onder meer doordat mensen die eerder in een instelling verbleven nu zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Gemeenten moeten voor oktober van het volgende jaar een oplossing hebben om verwarde personen te helpen. Ze mogen zelf weten hoe ze dat vorm geven. Gemeenten hoeven dus niet te kiezen voor een wijk-GGD'er, maar het ministerie ondersteunt de proef wel met subsidie.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.