nieuws

Elementis Delden vrijgesproken in zaak om overtreden veiligheidsmaatregelen

Rechtszaak tegen Elementis en oud-directeur
Rechtszaak tegen Elementis en oud-directeur
Chemisch bedrijf Elementis uit Delden is vrijgesproken in de zaak over het overtreden van de veiligheidsmaatregelen. Eerder eiste het Openbaar Ministerie onder andere een geldboete van 200.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.
Elementis werd ervan verdacht dat tussen 2012 en 2014 niet werd voldaan aan de veiligheidsregels. Dat zou het bedrijf ruim 3,5 miljoen euro hebben bespaard. De rechter heeft het bedrijf vandaag vrijgesproken, omdat overheidsinstanties hebben aangetoond dat het bedrijf aan de eisen voldeed. Tegen de voormalige directeur werd eerst ook een geldboete geëist, omdat hij leiding gegeven zou hebben. 

Explosie en brand

De strafzaak tegen het Deldense bedrijf kwam aan het rollen na een explosie en brand in een reactorvat met ethyleenoxide in december 2013. De brand kon snel bedwongen worden en er raakte niemand gewond.
Uit rapporten van de landelijke inspectiedienst blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat er voor 75% van de installaties geen deugdelijke veiligheidsvoorschriften waren, waardoor er gevaar was voor werknemers. Voor de brand in december 2013 werd nog geconcludeerd dat alles in orde was. De beschuldigingen die het OM uitte kunnen niet bewezen worden.

Altijd overlegd
Vorige maand werd dat in de rechtbank door het bedrijf al tegengesproken. Gevaar voor omwonenden is er nooit geweest volgens Elementis. Wel waren de risico's bekend. Het bedrijf werkte met een vijfjarenplan om mogelijke problemen aan te pakken. Als er op enig moment sprake van problemen was geweest, dan zouden werkzaamheden ogenblikkelijk zijn stilgelegd. Het bedrijf heeft volgens de rechters in overleg met instanties gehandeld. 
Elemtis laat weten het te betreuren dat haar beleid plotseling in een strafzaak ter discussie werd gesteld en dat ten onrechte negatieve en beschadigende uitspraken werden gedaan door het Openbaar Ministerie. He bedrijf hoopt dat deze uitspraak een langlopende discussie beëindigt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.