nieuws

Enschede heeft geen bezwaar tegen protest Pegida, ook omstreden band mag optreden

Protest Pegida in Hengelo
Protest Pegida in Hengelo
De gemeente Enschede heeft geen bezwaar tegen de anti-islamdemonstratie op 17 september in Enschede. Ook de omstreden extreemrechtse band Kategorie C mag optreden.
De gemeente heeft Fortress Europe, een samenwerkingsorganisatie waar ook de extreemrechtse protestbeweging Pegida Nederland onder valt, schriftelijk laten weten dat er geen belemmeringen zijn. "We hebben goede gesprekken gehad en de voorwaarden besproken", vertelt Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld.
Van 14.00 tot 17.00 uur is er een programma in het Blijdensteinpark in Enschede. Er komen diverse sprekers, de band Kategorie C treedt op en er volgt een protestmars. Welke route er gelopen wordt, wordt niet bekendgemaakt. "De gemeente weet dat wel, maar vanwege mogelijke tegenstanders wordt geadviseerd dat niet bekend te maken", zegt Wagensveld.
"Ik verwacht vijfhonderd tot duizend mensen. Maar er kunnen er best nog veel meer komen. Het wordt echt heel groot. In Duitsland is er sinds vorige week al een flinke mobilisatie."

Verbod
Vorige maand verbood Enschede een vergelijkbare demonstratie, omdat de gemeente vreesde voor een verstoring van de openbare orde. Veel politie werd op de bewuste dag ingezet, omdat demonstranten en mensen die een tegendemonstratie wilden houden alsnog dreigden te komen.
Wagensveld werd aangehouden omdat hij, ondanks het verbod, naar Enschede was gekomen. Uiteindelijk volgde er een kleiner protest in Hengelo.

EK Vrouwenvoetbal
De samenwerkingsorganisatie Fortress Europe kondigde aan weer met de gemeente Enschede in overleg te gaan om een nieuwe demonstratie te plannen.
In eerste instantie werd 6 augustus aangemeld als protestdag, maar vanwege de finale van het EK Vrouwenvoetbal in Enschede op diezelfde dag werd uitgeweken naar 17 september.
Daar heeft Enschede geen bezwaar tegen. Op die dag spelen in Enschede ook FC Twente en FC Utrecht tegen elkaar.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.