nieuws

Monument onthuld op vindplek mammoet Boris uit Borne

Een monument voor mammoet Boris, die in 1996 in Borne werd gevonden, is vanmiddag onthuld. Het monument staat ongeveer op de plek waar het eerste bot destijds is gevonden. Dat bot werd gevonden door Hans Bekhuis. Hij onthulde vandaag samen met een andere vinder het monument. Â
Bekhuis kan zich de dag van de vondst nog goed herinneren. "Ik vond die dag een bot van ongeveer één meter twintig lang. Dat kon geen bot van een paard of een koe zijn. Ik dacht al dat het iets speciaals was. Later bleek het om een mammoet te gaan."

Boris

Na een zoektocht van twee weken werden er in totaal zestig botresten gevonden. "Er zijn nog nooit eerder in Nederland zoveel botresten van een mammoet gevonden. De vondst kreeg landelijke aandacht en uiteindelijk moesten er zelfs bewakers rond de vindplek worden gezet", blikt projectleider Hans Lensink terug. 
Na ruim twintig jaar is er nu dan ook een monument geplaatst. "Boris was een beetje vergeten, maar nu leeft die weer helemaal. Wij zijn er trots op", vertelt voorzitter en initiatiefnemer Frans Edelijn van de wijkvereniging Stroom Esch. 

Twee monumenten

In augustus zal een tweede monument van Boris worden geplaatst in het centrum van Borne. Het monument wat dan wordt onthuld is een initiatief van Stichting Boris, niet van de wijkvereniging.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.