nieuws

Dit telefoontje wil je niet krijgen op je vakantie: "Ik moet je wat zeggen, er is bij je ingebroken"

"Denk niet het overkomt mij niet, want het kan iedereen overkomen", waarschuwt de Hengelose wijkagent Martine Frons als ze het heeft over woninginbraken tijdens de vakantieperiode. Elk jaar rond de zomervakantie ziet de politie een piek in het aantal woninginbraken.
En wie denkt de dans te kunnen ontspringen, die heeft het mis. "Een inbreker zoekt echt niet specifiek naar een bepaald soort huis", vertelt coördinator Dirk de Jong van Stadstoezicht Kampen. "Nee, de inbreker zoekt het huis waar hij het makkelijkst naar binnen kan komen. Waarin iets ligt wat hij wil hebben."

Lamp kan uitnodigen

Menig vakantie is verpest omdat mensen zonder er voldoende bij na te denken naar hun vakantiebestemming vertrokken. "Dan laten ze toch dat ene lampje branden, waardoor een inbreker juist ziet dat de bewoners waarschijnlijk langere tijd niet thuis zijn", tipt De Jong.
Niemand wil op zijn vakantieadres het telefoontje krijgen waarin wordt gezegd dat er is ingebroken. "Dan is het vakantiegevoel wel voorbij", beschrijft wijkagent Frons het gevoel. "De meeste mensen wil ook direct naar huis. Ze willen zien wat er is gebeurd, ze willen weten wat er weg is."
In Hengelo zien wijkagenten Jurgen Morsink en Martine Frons tijdens hun rondes dat mensen die op het punt staan te vertrekken vaak niet goed opletten. Morsink wijst naar twee woningen. Voor de ene woning staat een caravan en de gordijnen in huis zijn potdicht. "Die bewoners zijn dus binnenkort weg. Dat ziet een inbreker ook."

Inbraken vaak overdag

"Bovendien denken veel mensen dat dieven vaak in het donker hun slag slaan, maar dat is niet zo", weet Frons. "Heel veel woninginbraken gebeuren overdag", vult Morsink aan. "De dieven komen via de achterkant of de zijkant van het huis binnen door een raam, deur of bovenlicht te verbreken."
De boodschap van wijkagenten Jurgen Morsink en Martine Frons en coördinator Dirk de Jong is dat mensen bewust hun huis achter moeten laten. "Durf eens een keer met andere ogen naar je huis te kijken", doceert De Jong. "Het kan er ook te netjes en opgeruimd uitzien."

Tips tegen woninginbraak

Er zijn verschillende manieren om de kans op een woninginbraak te verkleinen. De politie heeft een aantal maatregelen op haar site staan. Daarop staat ook een aantal van de meeste beproefde methoden om in te breken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.