nieuws

Reconstructie: commotie na inval Vak-P is indirect schuld van FC Twente

Onrust na inval Vak-P
Onrust na inval Vak-P
De commotie in de Grolsch Veste na de inval in Vak-P is ontstaan door foute berichten die de stadionspeaker omriep. Dat concludeert de Veiligheidsregio Twente, die een reconstructie maakte van de inval begin april. Hoewel er niet met zekerheid kan worden vastgesteld wie de opdracht heeft gegeven om het stadion te ontruimen, wijst de reconstructie indirect naar FC Twente. Het calamiteitenplan is inmiddels aangepast.
De Veiligheidsregio Twente heeft, in opdracht van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Enschede, een reconstructie gemaakt van de stadioncommunicatie tijdens de politieactie op 6 april in het supportershome van Vak-P. FC Twente zag voor zichzelf geen rol weggelegd in de reconstructie.
Uit de reconstructie blijkt dat er die avond drie keer een boodschap te horen is geweest via de omroepinstallatie in het stadion. Het is altijd de bedoeling geweest dat er één boodschap te horen zou zijn. Dit betrof een vooraf voorbereide boodschap. Belangrijkste vraag was dan ook hoe de andere twee boodschappen tot stand zijn gekomen.
Voorbereide boodschap
De eerste boodschap die werd omgeroepen luidde: 'De politie is met een onderzoek bezig in het supportershome van Vak-P in verband met mogelijke drugshandel. Het home blijft daarom vanavond gesloten. Supporters in Vak-P worden verzocht straks een andere uitgang te nemen. Deze actie heeft verder geen gevolgen voor de voetbalwedstrijd.'
Dit bericht leidde niet tot onrust in het stadion. Maar daarna werd er twee keer een andere boodschap omgeroepen, namelijk dat het stadion ontruimd moest worden en vervolgens een correctie daarop.
Deze boodschappen waren niet gepland en veroorzaakten commotie in het stadion. Uit de reconstructie is gebleken dat politie, Openbaar Ministerie en gemeente Enschede hier geen opdracht toe hebben gegeven. Er kan niet met zekerheid worden vastgesteld wie de opdracht wel gaf en waarom.

Verantwoordelijkheid stadioncommunicatie

De ontruiming van het stadion en de bijbehorende stadioncommunicatie is geregeld in het calamiteitenplan van FC Twente. Dit plan is afgestemd met de hulpdiensten, beveiligingsorganisaties en andere betrokkenen.
Uit de reconstructie is gebleken dat niet duidelijk was wie wanneer betrokken was bij de stadioncommunicatie en wie daarvoor verantwoordelijk was. Hier zijn nu duidelijke afspraken over gemaakt.
Ook is vastgesteld dat de tekst van de stadionspeaker ook op de videoschermen in het stadion moet worden getoond. De uitkomsten van de reconstructie hebben, in overleg met FC Twente, geleid tot aanpassingen in het calamiteitenplan.

Burgemeester blij 
Burgemeester Van Veldhuizen: “We zijn blij dat de reconstructie en evaluatie nog voor de finale van het Europese Kampioenschap voor vrouwen is afgerond en geleid heeft tot aanpassingen. De kans op misverstanden in het geval van een calamiteit is hiermee aanzienlijk verminderd. Ik hoop op mooie wedstrijden van onze Leeuwinnen en uiteraard dat we het calamiteitenplan niet nodig hebben.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.