nieuws

Oproep ontruiming Grolsch Veste was tijdens inval Vak-P niet te horen in commandoruimte

Onrust na inval Vak-P
Onrust na inval Vak-P
De ontruimingsoproep die de stadionspeaker van FC Twente deed tijdens de inval in Vak-P, was niet te horen in de commandoruimte. Dat blijkt uit de reconstructie van de inval op 6 april, die Veiligheidsregio Twente heeft opgesteld. Het is één van de aanpassingen in het calamiteitenplan van FC Twente.
Nadat de stadionspeaker had omgeroepen dat er een actie plaatsvond in het supportershome en dat dit geen gevolgen had voor de wedstrijd en de bezoekers, volgde er een tweede mededeling. Ditmaal werd er gezegd dat het stadion ontruimd moest worden. Niet veel later volgde er een correctie en werd er omgeroepen dat alleen Vak-P ontruimd werd.
Die omroepen waren niet te horen in de commandoruimte, vanwaaruit de politie en de gemeente Enschede de actie coördineerden.
Commotie na onrust
De eerste oproep, die tien minuten na de inval bij de stadionspeaker terechtkwam, was vooraf bedacht en op papier gezet. 'De politie is met een onderzoek bezig in het supportershome van Vak-P in verband met een politie-actie. Het home blijft daarom vanavond gesloten. Supporters in Vak-P worden verzocht straks een andere uitgang te nemen. Deze actie heeft verder geen gevolgen voor de voetbalwedstrijd', luidde de boodschap. 
Toen de Mobiele Eenheid (ME) aan de meldkamer van de politie in Hengelo liet weten dat er rellen ontstonden in de gracht bij het hek bij Vak-P, werd besloten dat de mededeling moest worden voorgelezen.
Vier minuten na de boodschap, riep de stadionspeaker plots om dat toeschouwers het stadion moesten verlaten. Die boodschap werd niet gehoord in de commandoruimte, waar de politie op dat moment zat. Wie de boodschap heeft doorgegeven, is onduidelijk.
Pas toen de programmamanager veiligheid van de gemeente Enschede vanuit huis contact zocht met de commandoruimte, werd bekend dat er was omgeroepen dat er ontruimd moest worden. Op dat moment zagen de mensen in de commandoruimte 'ongewone bewegingen op de hoofdtribune'.
Vijf minuten later volgt er een derde mededelingen. Niet iedereen hoefde het stadion te verlaten, alleen supporters in Vak-P. Wie deze boodschap heeft gegeven, is ook onduidelijk.
Aanpassingen calamiteitenplan
Naar aanleiding van de reconstructie is het calamiteitenplan van FC Twente aangepast. Zo zijn mededelingen van de stadionspeaker in het vervolg ook te horen in de commandoruimte.
Ook is vastgelegd bij wie de verantwoordelijkheid rondom de communicatie in het stadion ligt. Een bericht tot ontruiming of een ander bericht dat ten tijde van een calamiteit moet worden omgeroepen, wordt direct gegeven aan de stadionspeaker namens de stadioncommandant van de politie of een andere verantwoordelijk leidinggevende. Voorheen zat er tussen de politiecommandant en de stadionspeaker nog een medewerker van de regiekamer van FC Twente.
"Het is goed dat er op dat vlak nu aanbevelingen liggen die erop gericht zijn dat alle partijen in de toekomst precies weten hoe te handelen in verschillende situaties", laat FC Twente in een schriftelijke reactie weten. "Uiteindelijk staat namelijk maar één ding voorop: de veiligheid van onze supporters en stadionbezoekers."
De club vervolgt: "We hebben altijd gezegd: op 6 april stond FC Twente volledig buitenspel en het is dan aan de gezaghebbende autoriteiten om te evalueren. Uiteraard werkt FC Twente mee aan verbeteringen van procedures waar dat nodig is. In dat kader hebben wij samen met onze veiligheidspartners de benodigde aanpassingen gedaan in het calamiteitenplan en kijken we ook op andere vlakken hoe zaken nog veiliger kunnen. De oefeningen – samen met onze veiligheidspartners – in aanloop naar het EK hebben daarin ook weer nuttige inzichten opgeleverd.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.