nieuws

Zonnepanelen: “Graag, maar niet op mijn dak”. Inwoners Hengelo bedenken alternatief

Zonnepanelen: een mooie bijdrage aan duurzame energie, of een spuuglelijk apparaat op je dak? Bewoners van de wijk Tuindorp ’t Lansink in Hengelo bedachten een alternatief: het zonnecollectief.
Tuindorp is een wijk van ruim honderd jaar oud. Het heeft de status beschermd dorpsgezicht. “Het is een prachtige wijk. En daarin horen, net als op rijksmonumenten, volgens mij geen zonnepanelen”, vindt initiatiefnemer Guido Weber.
700 zonnepanelen op dak woonzorgcentrum
De voormalig wethouder van Hengelo kreeg daarom het idee om een groot plat dak in de wijk te gebruiken. Zo’n 700 zonnepanelen staan nu op het dak van woonzorgcentrum De Klokstee.
Buurtbewoners hebben geïnvesteerd in de zonnepanelen. De panelen zijn eigendom van een coöperatie. De bewoners zijn lid van de coöperatie, waardoor ze mede-eigenaar van de zonnepanelen zijn.

3.000 kilowatt per gezin

Zo’n zeventig huishoudens doen mee. “Voor alle gezinnen kunnen we zo’n 3.000 kilowatt afleveren”, berekent Weber. Dat is ongeveer het gebruik van een gemiddelde woning. “Dat leveren wij aan het net. Een bijdrage aan duurzame energie in Nederland.”
De bedoeling van het zonnecollectief is dat de opgewekte stroom ook geconsumeerd wordt in de wijk. Daarom wordt het ‘postcoderoosmodel’ gehanteerd. Dat houdt in dat alleen dezelfde en omliggende postcodes mogen deelnemen.

Moeilijk uit te voeren

Het project bleek uitermate moeilijk uit te voeren, vertelt Weber: “Want er zijn zoveel regeltjes. En zoveel instanties waar je mee te maken hebt. Voor hen is het ook allemaal nieuw.”
Volgens de initiatiefnemer zijn soortgelijke projecten elders in Overijssel nog niet van de grond gekomen. “Ook in Borne en Deventer zijn initiatieven gestart. Maar wij zijn de enige die het helemaal van begin tot eind hebben afgerond.”

Deelnemers krijgen energiebelasting terug

De voordelen, naast duurzame energie en een mooi dak? Deelnemers krijgen de energiebelasting terug, jaarlijks ongeveer 33 euro per paneel. De investering in een paneel was 270 euro (met subsidie), waarmee dit in ongeveer acht jaar is terugverdiend.
Het zonnecollectief blijkt een succes. Er is een kleine wachtlijst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.