nieuws

Zorgen pluimveesector rond besmette eieren nemen toe

Onrust pluimveesector rond besmette eieren neemt toe
Onrust pluimveesector rond besmette eieren neemt toe
Een crisisteam uit de Nederlandse pluimveesector doet vandaag opnieuw een dringend beroep op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om met een duidelijk plan van aanpak voor de finopril-crisis te komen. De nood is hoog; inmiddels zitten 180 Nederlandse pluimveebedrijven, waaronder een onbekend aantal Overijsselse bedrijven, op slot omdat ze mogelijk besmette eieren hebben verkocht.
De bedrijven hebben in hun kippenstallen een middel tegen bloedluis gebruikt dat door het Gelderse bedrijf ChickFriend is geleverd. In dat middel zat fipronil waarvan het gebruik in de pluimveesector verboden is.

180 pluimveebedrijven op slot

Bedrijven die na 1 januari contact hebben gehad met het Gelderse bedrijf zijn op last van de NVWA op slot gezet. Het consumeren van eieren met fipronil kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De bedrijven moeten zo snel mogelijk hun eieren laten onderzoeken op de aanwezigheid van het middel. Tot de uitslag bekend is, mogen ze geen eieren, kippen of mest afvoeren. En dat begint voor bedrijven een probleem te worden.
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP) is de situatie "nijpend". De crisis duurt al meer dan een week en dus zitten veel pluimveebedrijven met grote hoeveelheden eieren en mest in hun maag. Sommige bedrijven gaan over tot het ruimen van hun kippen in de hoop dat ze daarna weer verder kunnen met hun bedrijf.

Onrust neemt toe

Belangenorganisatie LTO-Noord in Zwolle bevestigt de toenemende onrust in de sector. Volgens een woordvoerder staat de telefoon roodgloeiend en zijn er veel vragen maar nog maar weinig antwoorden.
"De regie ligt in dit geval volledig bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarmee we als crisisteam in overleg zijn. We doen ons uiterste best om op te komen voor de belangen van onze achterban maar de informatie die we krijgen is vooralsnog summier",  aldus belangenorganisatie LTO.
Zo is niet exact bekend welke bedrijven op slot zitten en dus ook niet waar die bedrijven zitten. Als blijkt dat er sprake is van besmette eieren, dan moeten de bedrijven die eieren aanbieden voor destructie. Vooralsnog is niet duidelijk wie dan voor de kosten opdraait. In sommige gevallen moeten de eieren ook terug gehaald worden uit de handel, voor zover bekend is dat bij vier bedrijven al aan de orde geweest.

Dringend beroep op gezond boerenverstand

"We doen een beroep op het gezonde boerenverstand. Natuurlijk mag er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid optreden, maar het op slot zetten van de bedrijven moet wel met beleid gebeuren en mag niet te lang gaan duren", zegt een woordvoerder van de NVP. 
"We hopen vandaag meer duidelijkheid te krijgen over het plan van aanpak van de NVWA om de crisis te bezweren. De indruk bestaat bij ons dat er bijvoorbeeld onvoldoende laboratoriumcapaciteit beschikbaar is om de monsters van alle 180 bedrijven snel te screenen."
Bovendien zitten sommige bedrijven alleen maar op slot omdat ze contact hebben gehad met het Gelderse bedrijf ChickFriend, terwijl ze lang niet altijd het bewuste bloedluis-bestrijdingsmiddel gebruikt hebben", zegt een woordvoerder van de NVP die niet met naam en toenaam genoemd wil worden. "Ik ken een situatie van een bedrijf met drie vestigingen, waarvan slechts op één locatie gebruik is gemaakt van het verboden bestrijdingsmiddel. Toch zijn alle drie de locaties van dat bedrijf op slot gezet, dat is in onze optiek niet nodig." 
De fipronil-crisis in de pluimveesector kwam aan het rollen, nadat fipronil in Belgische eieren is aangetroffen. In Nederland leidde het spoor onder meer naar het bloedluis-bestrijdingsbedrijf ChickFriend in Gelderland.
In hoeverre er ook kippen van pluimveebedrijven geruimd moeten worden is op dit moment niet bekend. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.