nieuws

Dode eenden in het Hulsbeek in Oldenzaal, wellicht sprake van botulisme

Waterschap Vechtstromen heeft een aantal dode eenden aangetroffen in de visvijver van het Hulsbeek in Oldenzaal. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van botulisme.
Eén dode eend is voor onderzoek opgestuurd naar een laboratorium. Het duurt ongeveer twee weken voordat het bekend is of het ook om een voor volksgezondheid gevaarlijk type botulisme gaat.

Bij de visvijver worden vandaag waarschuwingsbordjes geplaatst met het advies niet het water in te gaan, niet te vissen en honden aangelijnd te houden. Vechtstromen houdt de komende dagen extra inspectierondes om dode dieren onmiddellijk weg te halen. Verder wordt zuurstofrijk water ingelaten in de visvijver.

Botulisme floreert in water boven de 20 graden Celsius

Botulisme is een bacterie die van nature voorkomt in het oppervlaktewater en waterbodems. De bacterie floreert in niet voedselrijk, zuurstofarm water met een watertemperatuur van boven de 20 graden Celsius. Door botulisme aangetaste vogels zijn herkenbaar doordat de vogels traag zijn, slecht of niet vliegen en moeilijk lopen. Dode dieren die in het water liggen, zijn een nieuwe bron van besmetting. Het snel ruimen van kadavers gaat de verspreiding van botulisme tegen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.