nieuws

Pluimveehouders woedend op 'trage en starre' NVWA

Besmette pluimveebedrijven in de regio zijn woedend op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "De NVWA is traag, star en kost ons handenvol geld."
Bij het pluimveebedrijf van Mark en Liset Grootentraast in Schalkhaar is, in twee van de drie stallen, het gif fipronil aangetroffen. De besmette twee stallen zijn vorige week al geruimd. Voordat ze eieren uit de derde en schone stal mogen verkopen moest er weer een controle worden uitgevoerd. De uitslag wordt over een aantal dagen verwacht.

Misdadigers

Elke verloren dag kost het familiebedrijf zo'n 2000 euro plus de kosten van de controle. "Belachelijk dat er opnieuw moest worden gecontroleerd, ze weten toch dat de stal schoon is! Het lijkt wel of wij de misdadigers zijn", aldus Liset Grootentraast. "Er is bij de NVWA een enorm wantrouwen richting de pluimveesector." 

Brief Tweede Kamer

Grootentraast heeft haar ongenoegen geuit in een brief aan Maurits von Martels uit Dalfsen. Het schrijven aan het CDA Tweede Kamerlid heeft als titel: "Een giftige eierboerin n.a.v. functioneren NVWA". Jolanda Kieftenbeld, collega en bestuurslid van LTO Noord afdeling Salland, steunt Grootentraast.

NVWA

Volgens een woordvoerder van de NVWA kan het niet sneller. "Het controleren van de eieren duurt een aantal dagen vanwege de zorgvuldigheid en de hoeveelheid besmette bedrijven." Als fipronil wordt geconstateerd gaat het bedrijf op slot. Wil een ondernemer een deel van het bedrijf 'deblokkeren', dan wordt er opnieuw een controle uitgevoerd en dat duurt wederom een aantal dagen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.