nieuws

Werkstraf voor hardleerse nep-collectant Stichting Dieren in Nood uit Enschede

Geld
Geld
Een 33-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand, omdat hij zonder vergunning in Deventer collecteerde voor de niet bestaande Stichting Dieren in Nood, een stichting die de man zelf had verzonnen.
Eind vorig jaar waarschuwde de politie inwoners van Deventer en omgeving om op te passen voor collectanten van de niet bestaande stichting Dieren in Nood. Ook het Centraal Bureau Fondsenwerving waarschuwde donateurs en verenigingen om niet in zee te gaan met de stichting van de 33-jarige Enschedeër, die toen in Epse woonde.

Vergunning

Dat was nadat de stichting een aanvraag kreeg om als erkend goed doel te worden aangemerkt. Het verzoek werd opeens ingetrokken, maar het CBF kreeg tegelijkertijd vragen van gemeenten waar de stichting een vergunning aanvroeg.
In mei collecteerde de Enschedeër in Deventer. Een bewoonster van de Rielerweg kreeg argwaan en schakelde de politie in. Die gingen op zoek naar de collectant en hielden hem aan. De man had een collectebus met geld bij zich en had een zelfgemaakt identiteitsbewijs van de gemeente Enschede op zak.

Zes dagen in de week op pad

De nepcollectant nam niet de moeite om naar de Zwolse rechtbank af te reizen voor zijn strafzaak. Bij de politie verklaarde de man dat hij in dienst was van de stichting en zes dagen in de week langs de deur ging om geld op te halen. Van de 60 tot 80 euro die hij ophaalde hield hij zelf 20 euro, de rest ging volgens de Enschedeër naar de stichting. Van de 2000 euro die hij is 2016 bijeen bedelde ging 150 euro naar de dierenbescherming.
Uit een rapport dat gedragsdeskundigen voor een andere strafzaak hebben gemaakt, blijkt dat de man een hardleers, geraffineerd en zonder enig schuldgevoel te werk gaande zwakbegaafde en autistische man is. Een man met een fors strafblad ook, die een spoor van ellende achter zich laat door het hele land, overal bankrekeningen opent en huizen huur terwijl hij onder toezicht staat van een curator en een zorginstelling.

Niet van plan om stoppen

Bij de politie gaf hij zelf aan dat hij nog niet van plan is om te stoppen. Dat blijkt ook te kloppen: zo werd hij in oktober vorig jaar betrapt in Raalte, in juni bij een collecte in Elburg en in dezelfde maand door de rechtbank Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.
Met die laatste straf moest de rechter in Zwolle rekening houden, een celstraf zat er daarom niet in.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.