nieuws

Bestuur Peperbus voelt zich niet bedreigd door bekladding: "Je bent soms aan de beurt"

Het kerkbestuur van de Peperbus in Zwolle voelt zich niet bedreigd door de godslasterende teksten waarmee de kerk gisteren werd beklad. Op de kerk stond onder meer "rare katholieke lijken, je zijn al dood". Volgens Paulus ten Doeschate is dat het lot van een kerk in de binnenstad.
Ten Doeschate is lid van de locatieraad van de basiliek en gaat derhalve uit van een kwajongensstreek. "De teksten op zich zijn akelig en kwetsend. Aan de andere kant is de manier waarop het is opgeschreven zo onsamenhangend en onbeholpen, dat ik uitga van een kwajongensactie", reageert hij. 

Tweede bekladding in drie jaar

De Peperbus was drie jaar geleden ook al eens het doelwit van vandalen. "Toen werd er menieverf op de muren gesmeerd, maar ook toen konden wij niet echt iets wijs worden uit de teksten die werden opgeschreven."
Volgens Ten Doeschate zijn de bekladdingen het lot van een kerk in de binnenstad. "Je bent als binnenstadskerk soms aan de beurt. Het probleem is dat de Peperbus wat excentrisch ligt. Er komen weinig mensen, dat biedt ruimte aan mensen die kwade dingen in de zin hebben."

Voorlopig geen maatregelen

Er worden voorlopig geen aanvullende maatregelen genomen bij de kerk. "We kunnen er niet veel aan doen. Wij gaan als bestuur over de binnenkant, niet over de ruimte aan de buitenkant. We hebben een camera bij de hoofdingang staan."
Bovendien gaat Ten Doeschate niet uit van een bewuste actie van een groep, al weet hij dat niet zeker. "We hebben geen idee. Er zijn allerlei groepen stappers in Zwolle die 's nachts de boel op stelten willen zetten. Of het moet een bewuste actie zijn geweest van een groep waar wij geen weet van hebben."

Vervelend voor kerkgangers

De locatieraad van de basiliek maakt zich meer zorgen om de kerkgangers die zich bedreigd voelen, dan om de daders. "Als kerkgangers zich bedreigd voelen, is dat vervelend. Als zij wegblijven is er een lege kerk, daar heeft niemand wat aan."
Het bestuur is op dit moment in overleg met de politie en bekijkt of er aangifte gedaan moet worden. "Het zijn vaak tijdrovende onderzoeken, met een ongewisse kans op daadwerkelijk resultaat" zegt een realistische Ten Doeschate.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.