nieuws

Kamervragen over vervuilde Overijsselse bodem; "Echt onschadelijk?"

Kamervragen over sanering
Kamervragen over sanering
De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Kamp weten of de verontreinigde bodem bij Manderveen echt niet schadelijk is voor de gezondheid. Onlangs bracht de NAM een rapport uit waarin wordt gesteld dat er geen gevaar is. Maar Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat van de minister horen.
De locatie in Manderveen werd nader onderzocht omdat eerder bleek dat bodem ernstig vervuild was. Uit nader onderzoek, in opdracht van de NAM, blijkt dat niet zo te zijn.
Er hoeft dan ook niet met spoed te worden gesaneerd. Wel moet de NAM de vervuiling opruimen wanneer het bedrijf de gaswinningslocatie, die nu niet meer gebruikt wordt, verlaat.

'Slager keurt eigen vlees'

Stichting Afvalwater Twente is niet te spreken over het onderzoek. “Het is te gek voor woorden dat uit onderzoek, in opdracht van de NAM zelf nota bene, 'blijkt' dat er geen gevaar voor de volksgezondheid en het milieu is", laat woordvoerder Freddy Mensink weten. "Opnieuw de slager die zijn eigen vlees keurt en hiermee wegkomt, met goedkeuring van de provincie, terwijl er sprake is van sterke vervuiling."
Mensink: “Het zou mij niet verbazen als de NAM te zijner tijd wordt ontmanteld, zodra de laatste restjes olie in Schoonebeek zijn gewonnen en de gaskraan in Groningen definitief wordt dichtgedraaid. En wie draait er dan op voor de schades als gevolg van bevingen, bodemdalingen en/of vervuiling? Iedereen kan het al wel raden: de burger natuurlijk.” Mensink roept de bevolking en de regionale politiek op om alles in het werk te stellen deze situatie te veranderen.

'Vervuiler betaalt'
Het aanvullend onderzoek naar de vervuiling in Manderveen is de eerste in een serie van zo'n tien locaties. Robert Jansen, fractievoorzitter van GroenLinks Overijssel, wil een debat zodra er meer beschikkingen zijn. 
"Ik wil dat de vervuiler z'n troep opruimt. In dit geval de NAM, met als enige aandeelhouders de Shell/Esso. Onder andere het dossier Olasfa in Olst leert ons dat, als je niet oppast, de inwoners van Overijssel straks de saneringskosten mogen betalen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.