nieuws

'Aanvliegroutes Lelystad Airport tijdens vogeltrek gevaarlijk'

De uitbreiding van Lelystad Airport zou zeer gevaarlijk kunnen zijn tijdens het trekseizoen van vogels. Vogeldeskundigen pleiten voor minder vliegbewegingen in het trekvogelseizoen.
"Het zou niet de eerste keer zijn dat een vliegtuig neerstort doordat er een gans in de motor komt", zegt Bart de Haan van Natuurmonumenten.

Schadelijk voor de ganzenpopulatie is de uitbreiding van Lelystad Airport volgens De Haan niet. Het gevaar is zijn grote zorg. 
"Tijdens het trekvogelseizoen vliegen er duizenden ganzen over de Oostvaardersplassen en Noord-West Overijssel. Als je daar gaat vliegen, precies in de periode dat ze daaroverheen vliegen, dan is er grote kans op een aanvlieging. En een gans in de motor kan leiden tot gevaarlijke situaties."

Economisch belang

Volgens De Haan is het ministerie op de hoogte van het gevaar, maar verandert dat niets aan de plannen tot uitbreiding. "Ik denk dat ze dit vanuit economisch belang heel gemakkelijk over het hoofd zien. Dat is onze grote zorg."
Volgens de ecoloog moet er nog eens goed nagedacht worden over het aantal vliegbewegingen, met name 's nachts in de trekperiode. "Maar ik vrees dat ze er achteraf achter gaan komen dat het anders had gemoeten."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.