nieuws

CDA in Hengelo en Zwartewaterland brengen onveilige verkeerspunten in kaart

De CDA-fracties in Hengelo en Zwartewaterland willen samen met inwoners in kaart brengen welke gevaarlijke oversteekpunten er in hun gemeenten zijn. In ruim een week tijd zijn er bij het CDA in Hengelo al 30 meldingen binnengekomen.
Volgens CDA fractievoorzitter Maureen Muller uit Hengelo worden bepaalde plekken vaker genoemd, bijvoorbeeld een vijfsprong bij de Industriestraat vlakbij het centrum: "Het is nu half 12 's ochtends, moet je kijken hoe druk het hier is. En niemand weet wie er nu voorrang heeft, levensgevaarlijk, vooral met winkels in de buurt en het ROC op korte afstand."
Fractievoorzitter Margreet Bosma van CDA Zwartewaterland heeft de tel niet bijgehouden. "Maar mijn mailbox loopt aardig vol. Ik had niet verwacht dat ik zoveel reacties zou krijgen."

Meer slachtoffers

Deze week zijn de scholen weer begonnen, een mooi moment om volgens het CDA goed te kijken hoe de verkeersveiligheid verbeterd kan worden: "Steeds meer jongeren raken betrokken bij een ongeluk", zegt Maureen Muller. "Daar moeten we dus echt wat aan doen."
"Je merkt dat er veel meer loskomt dan alleen de situaties met fietsende kinderen", reageert Margreet Bosma.

Het aantal jongeren dat bij ongevallen betrokken raakte lag in de eerste helft van 2017 op 3.073, een stijging van 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2014 (2.612 jongeren).
Dat blijkt uit een analyse van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. Het gaat om kinderen en tieners in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar, die zelfstandig aan het verkeer deelnemen als voetganger, fietser of bromfietser.
De rotonde aan de Deurningerstraat in Hengelo is een bewezen gevaarlijk punt. In 2014 overleed hier scholiere Yasmine Cagri na een botsing met een tractor.

Druk en onoverzichtelijk

De weg is aangepast, maar het blijft er gevaarlijk vindt bewoonster Anja van Raalte: "Ik heb twee kinderen en de oudste fietst hier vaak langs. Heel druk en erg onoverzichtelijk." Volgens Van Raalte heeft een meldpunt zeker zin: "Het is goed als dit soort gevaarlijke verkeersknooppunten onder de aandacht worden gebracht."

Veilig of onveilig?

In Zwartewaterland zien ze dat de reacties uiteen lopen. "Wat de een veilig vindt, vindt een ander onveilig", zegt Margreet Bosma. "Daarover gaan we met de mensen in gesprek."
Bosma wil de melders van onveilige situaties geen loze beloftes doen. "Sommige verkeerssituaties zijn moeilijk aan te passen, bijvoorbeeld door de provinciale weg die door onze gemeente loopt. Dat gaan we toelichten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.