nieuws

Cel en verplichte opname geëist tegen overvaller Zeeman Zwolle

Cel geëist tegen overvaller Zeeman Zwolle
Cel geëist tegen overvaller Zeeman Zwolle
Tegen een 26-jarige overvaller van Zeeman in Zwolle is twee jaar gevangenisstraf geëist, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, en een verplichte opname in een kliniek voor twee jaar.
"Een zaak die alleen maar verliezers kent." Zo omschreef de officier van justitie vanmiddag de strafzaak rond de overval op Zeeman aan de Assendorperstraat in Zwolle in mei dit jaar.
"Een kassameisje dat op 21-jarige leeftijd haar leven veranderd ziet door een gewelddadig delict en een verdachte die al sinds zijn geboorte geconfronteerd wordt met geweld."

Een zak lolly's van 49 cent

De verdachte was het kassameisje al opgevallen door zijn onrustige gedrag. Maar ze had niet verwacht dat ze beroofd zou worden door de man die een zakje lolly's van 49 cent wilde afrekenen.
Op het moment dat ze zich omdraaide om wisselgeld te pakken, zou de Zwollenaar plots een groot mes in zijn handen gehad hebben. "Laat de la maar open en doe het geld in deze zak", zou hij gezegd hebben.
Het kassameisje ging op het verzoek in en gaf 260 euro mee. De gevolgen van de overval zijn traumatisch voor de inmiddels 22-jarige. Ze heeft het vertrouwen in de mensheid verloren en is angstig.

Drugs

De man kan zich niets meer herinneren van de overval en zegt dat hij begin mei drie hele dagen kwijt is. Hij wijt dat aan het gebruik van 3mc, een designerdrug die lijkt op XTC. Toch ontkent hij niet dat hij de overval pleegde. Hij meldde zich ook zelf bij de politie toen hij van begeleiders te horen kreeg dat hij gezocht werd. "Waarschijnlijk zat ik in een psychose."

Traumatisch verleden

Het verleden van de overvaller stemt niemand vrolijk. De man werd geboren als kind van een aan alcohol verslaafde moeder en gewelddadige vader en maakte op jonge leeftijd al kennis met huiselijk geweld.
Na de scheiding van zijn ouders kreeg zijn moeder een nieuwe vriend, die ook erg gewelddadig bleek. Zo gewelddadig dat zijn moeder de man vermoordde, veroordeeld werd tot tbs en uiteindelijk ook in een tbs-instelling overleed. De verdachte overvaller belandde op zijn twaalfde in een internaat.
De Zwollenaar vindt het verschrikkelijk dat het meisje door hem zo getraumatiseerd raakte. Hij wil zijn leven op de kop zetten en veranderen: "Huisje, boompje, beestje". Daarvoor moet hij lang en gedwongen in behandeling, dat ziet de man in. Hij vertelde de rechtbank dat hij niets liever wil en zo snel mogelijk.
Over twee weken hoort de man wat de rechtbank daarvan vindt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.