nieuws

PostNL haalt helft van alle brievenbussen weg uit Overijssel

PostNL haalt bijna de helft van alle brievenbussen weg in Overijssel. Het postbedrijf laat de gemeenten weten welke brievenbussen de komende weken worden weggehaald en welke blijven staan. Er blijven van de 1154 in Overijssel straks nog 695 over, blijkt uit gegevens van PostNL.
Eerder al schrapte PostNL al bussen in Flevoland en Brabant. Gelderland is volgend jaar aan de beurt.
De bezuiniging wordt doorgevoerd omdat steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd. De postbode die de brievenbussen leegt hoeft geen ronde meer te maken langs vrijwel lege bussen.
"De markt verandert. We passen het netwerk aan op het gedrag van de consument", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Brievenbussen komen te staan op logische plekken, zoals bij winkelcentra en stations. Zo worden ook 68 nieuwe brievenbussen geplaatst. "Daarnaast houden we rekening met de mate waarin een bus wordt gebruikt."

De Postwet is per januari 2016 veranderd. Daarin staan onder meer regels voor het aantal brievenbussen. In dorpen en steden met meer dan 5000 inwoners moet niemand meer dan 1000 meter hoeven te lopen naar een brievenbus. Dat was eerder 500 meter. Voor dorpen met minder dan 5000 inwoners is dat 2500 meter. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.