nieuws

CDA en VVD willen beter beeld van effecten geitenhouderijen in Overijssel

In hoeverre hebben de geitenhouderijen in Overijssel effect op de gezondheid van omwonenden? De VVD en het CDA willen daar een beter beeld van hebben. In de provinciale statencommissie voor natuur en landbouw gaan beide fracties daar aandacht voor vragen.  Â
CDA en VVD in Overijssel willen opheldering van de provincie over de gezondheidsrisico’s van geitenhouderijen voor omwonenden. Aanleiding is het besluit van Gelderland om de geitensector in die provincie op slot te zetten. 

Door het besluit kan een geitenhouderij zich niet meer in Gelderland vestigen en bestaande geitenhouders kunnen hun bedrijf niet meer uitbreiden. Ook de provincie Brabant heeft zo’n besluit genomen. 
Overijssel is de derde geitenprovincie van Nederland en dus is de vraag of de geitenhouderij hier ook op slot moet worden gezet.

Maatregel voorbarig

CDA-Statenlid Marco van der Vegte vindt zo’n maatregel veel te voorbarig. “In Overijssel hebben we veel minder geitenhouders dan in Brabant en Gelderland. Bovendien verwacht ik niet dat geitenhouders uit andere provincies nu massaal deze kant op trekken.”
Annemieke Wissink van de PvdA is het niet eens met Van der Vegte. “Brabant en Gelderland nemen niet voor niets zo’n besluit. Ze maken zich terecht zorgen over de gezondheid van omwonenden van geitenhouderijen.” 

Longontsteking

Uit recent onderzoek blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen meer kans hebben op longontsteking. Alleen is nog onduidelijk wat daarvan nu de oorzaak is.
Uit voorzorg vindt Wissink dat ook in Overijssel de geitenhouderijen onmiddelijk op slot moeten. “De sector doet het momenteel erg goed, dus bedrijven groeien makkelijk. Daarnaast is Overijssel ook nog eens een hele ‘geitenvriendelijke’ provincie. De gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn niet te overzien.” 

Eerst oorzaak op tafel

Marco van der Vegte van het CDA wil eerst dat de oorzaak van de gezondheidsproblemen van omwonenden op tafel komt en pleit voor vervolgonderzoek. “Dan kun je eventueel ook gericht maatregelen nemen bij bedrijven. Dat is ook precies de reden waarom we vragen hebben gesteld aan het provinciebestuur. We willen eerst goede informatie hebben.”
Van der Vegte benadrukt wel dat volksgezondheid op de eerste plaats staat bij het CDA. Collega-politicus Wissink van de PvdA vindt dat je die uitspraak alleen kan doen, wanneer je ook echt maatregelen neemt om de gezondheid van mensen te beschermen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.