nieuws

Zwolse penningmeester krijgt twee jaar cel voor verduisteren 400.000 euro

Geld
Geld
Een 54-jarige man uit Zwolle is veroordeeld tot twee jaar cel, omdat hij als penningmeester van de Federatie Personeelsverenigingen van het ministerie van Financiën ruim 400.000 euro verduisterde.
De man bekleedde een hoge functie als beleidsadviseur bij de Belastingdienst en werd ontslagen toen er in 2015 onregelmatigheden werden ontdekt in de boekhouding.

Zwijgrecht

Tijdens de strafzaak tegen de man, twee weken geleden, werd duidelijk dat de man jarenlang zeker duizend euro per dag van de rekening van de overkoepelende personeelsvereniging afhaalde. De Zwollenaar beriep zich bij zijn verhoren door de FIOD op zijn zwijgrecht en ontkende tegenover de rechters in Almelo dat hij fraudeerde.
Volgens de man heeft hij niets fout gedaan en is de strafzaak een wraakneming van zijn voormalige werkgever, omdat die de rechtszaak rond zijn ontslag dreigde te verliezen.

Schuur van zijn moeder

Volgens de rechtbank staat niet alleen vast dat de man jarenlang geld verduisterde, maar ook dat hij dat op allerlei mogelijke manieren probeerde te verbergen. Zo werd een deel van de financiële administratie teruggevonden in de schuur van zijn moeder, een poging om het te verstoppen, aldus de Almelose rechters.
Het wordt de 54-jarige Zwollenaar kwalijk genomen dat hij eigenbelang voorop stelde en dat als iemand die al 36 jaar bij de Belastingdienst werkte. De man zou een voorbeeldfunctie moeten hebben en door zijn gedrag beschadigde hij het vertrouwen van de burger in de overheid, aldus de rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.