nieuws

Uitgezocht: Vitens verliest jaarlijks zo'n 27.000 wedstrijdbaden aan drinkwater

Vitens
Vitens
Drinkwater, het kost bijna niets en we verbruiken er jaarlijks miljarden liters van. Dan valt het haast niet op, als er een paar liter 'verdwijnt'. Waterleidingmaatschappij Vitens 'verliest' jaarlijks zo'n 19 miljoen kuub drinkwater. Dat is een kleine 6 procent van het totale verbruik en komt neer op 27.000 wedstrijdbaden vol water.Â
Bij alle waterbedrijven in Nederland 'verdwijnt' drinkwater. Waterbedrijf WML in Limburg gaat onderzoeken waar al dat water blijft, want het waterverlies is er de afgelopen jaren flink gestegen. Daar wordt onderzocht of er illegaal drinkwater wordt afgetapt, door bijvoorbeeld hennepkwekers. 
Bij Vitens doen ze geen onderzoek naar het verlies, omdat het verlies al jaren stabiel is. Een woordvoerder zegt dat er geen reden tot zorg is.

Bewuste keus

Van de 6 procent die Vitens jaarlijks verliest, is ongeveer de helft een bewuste keus, aldus een woordvoerder: "We spoelen onze leidingen schoon, om bezinksel te verwijderen." De rest van het water dat verloren is en niet in rekening kon worden gebracht is bijvoorbeeld weggelopen bij een leidingbreuk. 

Hoeveel kost dat?

Voor duizend liter, een kubieke meter, betaal je 0,63 euro. Je zou dus kunnen zeggen, dat het waterbedrijf door het drinkwaterverlies van 19 miljoen kuub, het lieve sommetje van bijna 12 miljoen euro misloopt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.