nieuws

Staatssecretaris Dijksma heeft negen ton in petto voor Twente Airport

Airbus landt op Twente Airport
Airbus landt op Twente Airport
Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft een rijksbijdrage van negen ton toegezegd voor investeringen in Twente Airport. Het geld is met name bedoeld voor de ombouw van militaire luchthaven naar civiele luchthaven.
Van de rijksbijdrage is 750.000 euro beschikbaar voor investeringen in de infrastructuur op de luchthaven, bijvoorbeeld de verbreding van taxibanen en toegangen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat op korte termijn met de regio overleggen over de concrete invulling.
De resterende 150.000 euro is bedoeld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van remote tower luchtverkeersleiding op kleinere regionale luchthavens. Het gaat daarbij om concepten die mogelijk kunnen leiden tot goedkopere torenluchtverkeersleiding, wat de positie van de regionale luchtvaart in Nederland kan versterken.

Nieuw plan

In 2014 is besloten om de inspanningen te staken om van luchthaven Twente een commerciële burgerluchthaven te maken. Voor dit doel was eerder door het ministerie van Infrastructuur en Milieu een bijdrage toegezegd van maximaal 3 miljoen euro.
Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie: "Provincie Overijssel en de gemeente Enschede kwamen vervolgens met een nieuw plan om tot een bredere invulling van luchtvaartfuncties te komen op de Technology Base Twente. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft toen aangegeven later een besluit te nemen of dit bedrag, of een deel daarvan, voor dit plan beschikbaar gesteld zou worden. De nu toegezegde 900.000 vloeit voort uit deze afspraak."

Vliegen, testen, vestigen

Eind maart 2017 is Twente Airport, officieel geopend als burgerluchthaven voor zakelijk en recreatief vliegverkeer. Daarnaast dient de luchthaven ook als vestigingsplaats voor bedrijven, die duurzaam vliegtuigen ontmantelen en voor innovatief vliegtuigonderhoud, en als testcentrum voor onder meer onbemande luchtvaartuigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.