nieuws

Niet meer zoeken naar een graf: Borne presenteert digitale kaart van begraafplaats

Alle 7.500 graven van de Algemene Begraafplaats in Borne zijn nu digitaal te raadplegen. Daarmee zijn ze uniek in Twente en omgeving.
De gemeente Borne besloot dat ze de administratie van de graven op orde wilde hebben en besloot de administratie tegelijkertijd te koppelen aan een digitale kaart.
De beheerder van de begraafplaats weet ook alle graven zo'n beetje uit zijn hoofd, maar is tegenwoordig nog maar parttime aanwezig. Als mensen een vraag hebben over waar een bepaald graf te vinden is, kunnen ze nu ook het digitale platform raadplegen.

Monnikenwerk

Rien Harmsen is projectleider van de digitale kaart. "We hebben elk graf stuk voor stuk gecontroleerd. Daar hebben we twee jaar over gedaan, een echt monnikenwerk", zegt Harmsen. "We zijn ook een paar graven tegengekomen die niet in de administratie stonden, dat is nu recht gezet", zegt Harmsen.
De digitale kaart is te raadplegen op www.begraafplaatsborne.nl. Door het invoeren van een naam en op 'zoeken' te klikken verschijnt een lijst met namen en datum van overlijden. Door vervolgens op de naam te klikken verschijnt er een op de digitale plattegrond een sterretje op het bewuste graf.

Innovatieve dienstverlening

De digitale database is ook voor mensen die zich niet bewust zijn van het feit dat een oud of ver familielid in Borne begraven ligt. De begraafplaats dateert vanaf eind negentiende eeuw.
"Het is een mooi stukje innovatieve dienstverlening naar de burger toe", zegt Harmsen. De eerste mensen uit het westen van het land zijn al geholpen met de digitale kaart. "Deze mensen waren op zoek naar een begraven familielid dat ze nergens konden vinden. Door naar de gemeente te bellen waren ze via de database snel gevonden", zegt Harmsen

Nog niet mobiel

Vanuit huis kan men de kaart printen en meenemen naar de begraafplaats om het graf op te zoeken. Een mobiele versie voor de smartphone is er nog niet maar die komt binnenkort beschikbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.