nieuws

Frisse neus halen? Niet als er in de buurt gestookt wordt

Nu de R weer in de maand zit, betekent dat voor velen het begin van het stookseizoen. En waar een houtvuur voor de één warmte en gezelligheid is, is het voor sommigen juist levensbedreigend. Alleen lijkt het nu dat deze groep mensen niet gehoord wordt.
Volgens Trinette Janssen van de Natuur- en Milieufederatie hebben deze mensen veel last van de houtrook. In haar rol als deskundige op het gebied van houtrook heeft ze veel gedupeerden ontmoet en voorlichting gegeven aan gemeenten en overheidsinstanties. Maar volgens Janssen dringt de ernst van de klachten maar niet door. "Houtrook bevat vele erg giftige bestandsdelen waarvan Benzo(a)pyreen de giftigste is en zeer kankerverwekkend."

Erger dan sigarettenrook

Het blijkt lastig om gedupeerden van houtrook te spreken, omdat ze bang zijn voor represailles uit de naaste omgeving. Wim Lentink neemt het op voor deze gedupeerden en durft wel te praten. Lentink:"Het is erger dan de sigarettenrook van eerder. Dan kon je nog naar buiten lopen voor een frisse neus, maar in sommige wijken kan dat al niet meer." 

Klachten

Ook bij de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Twente en IJsselland komen veelvuldig klachten over houtrook binnen. Maar door de gebrekkige regelgeving kunnen ze vrijwel niets voor de gedupeerden betekenen. Volgens Jan van Ginkel, milieugezondheidsdeskundige bij de GGD, gaat het in sommige gevallen om zeer schrijnende situaties. Van Ginkel: "Wel zijn wij in gesprek met de overheid via het platform 'houtrook en gezondheid', om wellicht het hout stoken in zijn geheel te verbieden, maar dat is heel lastig om dat voor elkaar te krijgen. Hoeveel schadelijke stoffen je nu precies binnenkrijgt door houtrook is niet bekend." Er zijn binnen de overheid plannen om hier beter onderzoek naar te doen, maar zolang hier geen geld voor beschikbaar is zal het volgens Van Ginkel voorlopig bij plannen blijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.