nieuws

Twentse gemeenten willen sociale tegenprestatie bij opdracht voor bedrijven

De veertien Twentse gemeenten willen de werkloosheid aanpakken door ondernemers te stimuleren werklozen een kans te geven. De veertien gemeenten geven nu gezamenlijk, bedrijven alleen een opdracht als er een tegenprestatie wordt geleverd.Â
Jaarlijks besteden de Twentse gemeenten voor ongeveer 1 miljard euro aan allerlei projecten, variërend van de aanleg van een weg tot de schoonmaak van het stadhuis, en van de inkoop van kantoormeubilair tot het vervoer met de Regiotaxi.

SROI

Op al deze opdrachten is het SROI-beleid van toepassing. SROI staat voor Social Return On Investment, of in gewoon Nederlands: iets terugdoen voor de samenleving. Dat gebeurt door werkplekken te creëren voor werkzoekenden of mensen met een arbeidshandicap of stageplekken aan te bieden.
Op deze manier krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duwtje in de rug. De veertien gemeenten trekken hierbij samen op.

Percentage

Wanneer een ondernemer een opdracht vanuit een gemeente krijgt, moet hij een percentage van de opdrachtwaarde inzetten voor 'social return'. Hoe hoog dat percentage is, ligt aan hoe arbeidsintensief de klus is.
De ondernemers worden verplicht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen. Dit kan door stage- of werkplekken beschikbaar te stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.