nieuws

Burgemeester Welten van Borne: plan Brussel voor regionaal beleid is steuntje in de rug

"Het is een steuntje in de rug." Met die woorden reageert burgemeester Rob Welten van Borne namens de Euregio op de plannen van eurocommissaris Corina Cretu voor regionaal beleid om de grensregio's meer armslag te geven.
De Europese Commissie heeft onderzocht dat in de grensregio's 2 procent groei blijft liggen, omdat de regels en voorzieningen van de landen niet op elkaar aansluiten. 

Twintig projecten

Welten vindt het mooi dat er nu een eurocommissaris mee aan de slag wil gaan. De Euregio moet aan de bak, want nog dit jaar kunnen grensregio's in totaal twintig projecten aanmelden om met steun van Brussel knelpunten onder meer op het gebied van regels op te ruimen.

Zorg

Volgens de burgemeester zijn er hier in de grensregio genoeg voorbeelden te vinden. Zo wil hij verbeteringen op het gebied van de zorg. Een patiënt uit Gronau moet volgens hem veel gemakkelijker een behandeling in het MST in Enschede kunnen ondergaan.
Ook moeten ambulances aan beide kanten van de grens met Duitsland ingezet kunnen worden. Volgens Welten is het belangrijk dat de ambulance die het dichtst bij een medisch spoedgeval is kan worden ingezet, niet gehinderd door allerlei beperkende nationale regels.

Infrastructuur

Ook op het gebied van infrastructuur moeten de de landen beter op elkaar aansluiten. Volgende week wordt daarover in de Grolsch Veste met de naam 'Die Tolle Woche' een Nederlands-Duits congres gehouden.
Burgemeester Rob Welten constateert dat met Brusselse voorstel macht bij de regio's wordt gelegd. Hij noemt dat een logische ontwikkeling en voorziet dat nationale grenzen op de langere termijn nog minder belangrijk worden.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.