nieuws

Ootmarsumse glasblazer beroofd van 'zeer persoonlijke sculptuur'

De Ootmarsumse glasblazer Mark Locock werd gisteren beroofd van een sculptuur dat hij maakte om het verdriet van zijn scheiding en het vertrek van zoons een plek te geven. "Het verdriet komt weer boven."
Glasblazer Mark Locock legde gisteren tijdens zijn dagelijkse demonstraties zijn ziel bloot, zoals altijd. Ook de jongedame die interesse toont in de set van twee groen met zwarte sculpturen krijgt het hele verhaal. Over Marks scheiding, zijn kinderen die nu met zijn ex in Engeland wonen. Deze sculptuur, zo vertelt hij, brak hij in tweeën. Om zijn verdriet om die breuk te symboliseren.

Ademloos luisteren

Het dertigkoppige publiek, een ongebruikelijk klein gezelschap, luistert ademloos. "Daar doe ik het voor", aldus de van oorsprong Engelse glasblazer. "Mensen happy maken met mijn vakmanschap." Na de demonstratie blijkt het sculptuur weg. 
Niet verkocht voor 2200 euro, wat de waarde is. Nee, één van de bezoekers heeft het 28 centimeter hoge kunstwerk in de tas gestoken en het meegenomen. "Ordinair gejat. Het gebeurt overal, ik weet het. Maar dit was echt een klap. Juist vanwege de emotionele waarde. En ik baal ervan dat mijn personeel nu met een schuldgevoel loopt."

Emotionele oproep

In een emotionele oproep op Facebook roept hij mensen op het te laten weten als ze zijn sculptuur voorbij zien komen. Hij verwacht er niets van, ondanks dat het bericht inmiddels al bijna driehonderd keer is gedeeld. "Ik wilde vooral collega's waarschuwen dat er een dief rond loopt."
Bijkomend voordeel is dat hij nu uit alle hoeken steunbetuigingen krijgt. "Het bericht is vertaald in het Engels, in het Duits. En iedereen heeft lieve woorden voor me. Dat geeft een goed gevoel."

Flinke deuk

Dat goede gevoel had wel een flinke deuk gekregen, geeft hij toe. "We zijn positieve mensen en na een aantal tegenslagen hadden we juist de goede weg weer ingeslagen. Dan ineens bam, dit. Het verdriet komt weer boven."
Maar boven alles snapt hij het gewoon niet. Dat iemand dit wil: "Na het hele verhaal dat ik vertelde over de betekenis kun je dit toch niet jatten en op je schouw zetten thuis? Daar kun je toch niet naar kijken?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.