nieuws

Bijzondere katholieke viering op de kermis in Hengelo

Op de kermis in Hengelo is vanochtend in de botsauto's een katholieke kerkviering gehouden. Een aantal botsauto's had plaats gemaakt voor stoeltjes en vanachter een geïmproviseerd altaar sprak pastoor Oortman de mensen toe.
Het idee voor de viering ontstond twee jaar geleden, toen het 125-jarig bestaan van de Lambertusbasiliek in Hengelo werd gevierd. Een van de kermisexploitanten stelde voor om de traditionele band tussen kermis (verbastering kerkmis) en kerk nieuw leven in te blazen.

Processie

In een kleine processie liepen de mensen achter de pastoor aan vanaf de basiliek in het centrum naar de kermis. Daar werd een volledige viering gehouden met het evangelie, de communie en natuurlijk de preek. Ook het kinderkoor ontbrak niet.

Zeer bijzonder

Veel bezoekers van de viering kwamen uit de parochie, maar ook mensen die normaal niet of nauwelijks naar de kerk gaan, waren aanwezig. De reacties waren positief. "Ik vond het geweldig, zo bijzonder om op deze manier naar de kerk te gaan." Een oudere dame straalde na afloop, ze vond het vooral mooi dat de kermis weer betrokken wordt bij de kerk.
Pastoor Oortman kijkt zeer blij en tevreden terug op de kerkviering. "Zoals de paus ons opdraagt om het geloof ook buiten de kerkmuren uit te dragen, zo letterlijk hebben wij dat vandaag op de kermis gedaan. Op een waardige en feestelijke manier zijn we samengekomen en ik vond het persoonlijk een heel bijzondere viering, voor herhaling vatbaar."
Na afloop van de dienst dronken de mensen een kopje koffie aan lange tafels op de trappen van de basiliek. De kermisexploitanten boden als afsluiting een oliebol aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.