nieuws

DNA-spoor leidt naar dader inbraak in Schalkhaar vijf jaar geleden

Inbraak
Inbraak
De politie heeft een 24-jarige man uit Deventer aangehouden voor een woninginbraak in Schalkhaar in 2012. De man werd dankzij een DNA-spoor opgespoord.
Bij de woninginbraak op de Aan de Leide in Schalkhaar werd een combiketel gedemonteerd en gestolen uit een in aanbouw zijnde woning. Tijdens het sporenonderzoek op de plaats van de inbraak werd een bloedspoor aangetroffen van de vermoedelijke inbreker.

Bloedspoor

Het Nederlands Forensisch Instituut stelde uit het bloedspoor een DNA-profiel op, maar kon het destijds niet aan een verdachte linken. Het DNA-profiel is toen opgeslagen en bewaard.
De 24-jarige man uit Deventer moest in 2017 DNA afstaan na een veroordeling voor een ander misdrijf. Dit leverde nu een 'hit' op met het DNA dat gevonden was bij de woninginbraak in Schalkhaar. De man is aan het bureau ontboden en gehoord. Het Openbaar Ministerie bepaalt nu wat er met de man gaat gebeuren.

DNA-onderzoek bij veroordeelden

Op grond van de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ moeten mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht celmateriaal afstaan. Dit gebeurt door wangslijm af te nemen.
De wet is volgens de politie belangrijk voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van misdrijven waarbij lichaamsmateriaal van daders is (of wordt) gevonden. De afgelopen jaren zijn meerdere misdrijven opgelost dankzij deze wet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.