nieuws

Waarom Jeugdbescherming Overijssel certificaat niet haalde

Jeugdbescherming Overijssel werkt inmiddels sinds juli onder een tijdelijk certificaat. Volgens het keurmerkinstituut zijn de normen waaraan de werkmethode zou moeten voldoen, niet gehaald. Maar wat deden de jeugdbeschermers nou verkeerd?
Directeur Hennie Kenkhuis voelt zich duidelijk bezwaard over de hele situatie. "We hebben afgelopen jaren drie herorganisaties gehad en daardoor ligt er een te hoge werkdruk op het personeel." Volgens hem is de overgang van de jeugdzorg naar de gemeentes een goede zet van het Rijk geweest. "Maar wij hebben daar niet tijdig genoeg op geanticipeerd." 

Wat ging er mis?

Tijdens de controle van het keurmerkinstituut bleek dat er niet volgens de afgesproken werkmethode gehandeld werd. "Maar ondanks dat die methode niet altijd gevolgd is, zijn de gezinnen en de kinderen niet in gevaar geweest," vertelt Kenkhuis. "Onze voogden zijn hiervoor  professioneel genoeg. Alle dossiers zijn daarop door ons gecontroleerd."
Het tweede punt dat niet goed ging, was wederom een administratieve handeling. Maar wel één die belangrijk was voor de hele organisatie. "Wanneer een voogd een aanvaring had gehad met een gezin, dan moest de voogd hier een formulier over invullen. Dit werd vervolgens geanalyseerd en daar konden we met het hele bedrijf lering uit trekken. Ook dat is meerdere malen niet gebeurd."
Toch begrijpt Kenkhuis wel dat zijn collega's hierin andere keuzes maakten. "Wanneer je te weinig tijd hebt en je moet kiezen tussen contact met het gezin of het invullen van een formulier, dan begrijp ik dat er gekozen wordt voor contact met het gezin." 

Het Keurmerkinstituut reageert

"Door deze twee tekortkomingen had het management ons inziens onvoldoende zicht op de veiligheid en de professionaliteit van de activiteiten, terwijl de risico's op die onderwerpen te groot waren." Het overbruggingscertificaat is volgens Keurmerkinstituut toch verstrekt omdat Jeugdbescherming Overijssel maatregelen heeft toegezegd om de eerder aan het licht gekomen risico's substantieel te beperken. "Wij zullen bij ons komende onderzoek verifiëren." aldus het Keurmerkinstituut

Gemeentes

De gemeentes in Overijssel zijn de opdrachtgever van Jeugdbescherming Overijssel. Er worden voorzichtig eerste gesprekken gevoerd met partijen die eventueel de taak van Jeugdbescherming Overijssel kunnen overnemen. Kenkhuis hoopt dat het niet zover hoeft te komen. "Ik kan geen garanties geven, maar ik hoop dat we in november het certificaat alsnog halen. Zo niet, dan gaan we heel geleidelijk de taken overdragen. Wat ik dan wel echt hoop, is dat de gezinnen en de kinderen daar zo min mogelijk van merken." 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.