nieuws

Bouwpastor baalt: kerkklok Ontmoetingskerk Hengelo past niet in Waterstaatskerk

Het had vandaag een feestje moeten worden, maar bouwpastor Arent Wevers heeft er halverwege de ochtend meteen al flink 'de p in': de kerkklok van de Ontmoetingskerk in Hengelo past niet in de Waterstaatskerk.Â
Het was de bedoeling dat de klok vanmiddag al in het markante gebouw van de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat zou hangen, maar de as van de klok blijkt niet breed genoeg. De as van de klok wordt nu eerst bij een bedrijf in Noord-Brabant aangepast of vervangen.
Voor de bouwpastor is het een flinke tegenvaller. De aannemer kwam er vandaag pas achter. De klok wordt vandaag wel uit de Ontmoetingskerk getakeld. Wanneer de klok op de nieuwe plek kan luiden is nu onzeker geworden. 

Kerkklok met lange geschiedenis

De kerkklok heeft een lange geschiedenis. De klok is gegoten in 1515 en hing oorspronkelijk in het torentje van de kapel van Huys Hengelo. De havezate Huys Hengelo, in het buurtschap Woolde, werd gebouwd in 1337 en in de eeuwen daarna verbouwd en uitgebreid.
Huys Hengelo stond aan de latere Bornsestraat, ongeveer op de plaats waar nu het oude kerkhof is. In 1821 werd het gesloopt. Na enige omzwervingen is de klok uiteindelijk terecht gekomen in de Ontmoetingskerk in de Drilscholtenstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.