nieuws

Enschedese wethouder blij met zin over schuldhulpverlening in regeerakkoord

Ook gemeenten in Overijssel kijken met argusogen naar het regeerakkoord dat vandaag is gepresenteerd door de nieuwe coalitie. Het resulteerde in een juichtweet van de Enschedese wethouder Patrick Welman, die dankbaar is voor een zinnetje over schuldhulpverlening. Hij verwacht dat Enschede binnenkort minder geld kwijt is aan schuldhulpverlening.Â
Het was maar een klein zinnetje in het regeerakkoord dat in totaal 54 A4-tjes dik is. Maar de Enschedese CDA-wethouder Patrick Welman is er maar wat blij mee. Want de schuldhulpverleningskosten in Enschede rijzen de pan uit. 

Meer invloed gemeenten?

"Dat kost ons nu twee miljoen euro per jaar. Tien jaar geleden was dat 80.000 euro per jaar", aldus Welman die verwacht dat de aankondiging van het nieuwe kabinet in het regeerakkoord betekent dat de gemeente meer invloed krijgt bij het regelen van de schuldhulpverlening. 
"Als de rechter nu bepaalt dat iemand uit Enschede een bewindvoerder moet krijgen, moet de gemeente daarvoor betalen", legt Welman uit. De wethouder hoopt dat de gemeente nu de kans krijgt om rechters er op te wijzen dat er ook andere oplossingen zijn. "Dat wij kunnen adviseren voor een andere aanpak te kiezen."
"Wij hebben met de stadsbank onlangs nog een pakket ontwikkeld, waarbij wij werken met vrijwilligers. Schuldhulpmaatjes, dat is een stuk goedkoper. Ook in de jaren daarna worden mensen die schulden hebben gehad geholpen om ook uit de schulden te blijven." 

Maar is goedkoper ook beter?

"Dat moet wel het uitgangspunt zijn", aldus Welman. Niet alleen de gemeente moet er baat bij hebben, ook de inwoner van Enschede die in de schulden is geraakt en hulp nodig heeft om daar weer uit te komen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.