nieuws

Nuon Solar Team wint Solar Challenge in Australië, Red Shift valt buiten podium

Het Nuon Solar Team uit Delft met de Zwolse Emma Vercoulen aan het stuur heeft met overmacht de 14e World Solar Challenge voor zonneauto's in Australië gewonnen. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven Nederlandse tijd als eerste over de finish in Adelaide. Het University of Michigan Solar Car Team uit de Verenigde Staten werd tweede.
Het team van de TU Delft deed vier dagen en ruim zes uur over de 3000 kilometer lange race. Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden.

Red Shift zakt weg

De Red Shift van Universiteit Twente valt buiten het podium. De Twentse studenten raakten gisteren al hun derde plek kwijt en moesten vandaag nog een half uur tijdstraf uitzitten. Red Shift zakte daardoor weg in het eindklassement. Het team rijdt nu op de vijfde plek en moet alles op alles zetten om de finishlijn vandaag nog te passeren.
Het Nuon Solar Team begon afgelopen zondag de race op een vierde plaats na de kwalificatie op zaterdag. Coureur Emma Vercoulen zette met 2:14 een toptijd neer op het circuit van Hidden Valley in Darwin, achter de Belgen van het Punch Powertrain Solar Team. Al tijdens de eerste racedag kwam het team vervolgens na een aantal geslaagde inhaalacties aan kop, op korte afstand gevolgd door de eeuwige Japanse rivaal Tokai.

Slecht weer bleek in voordeel van Nuon Solar Team

De derde en vierde racedag bleken beslissend, toen het weer in de Australische outback omsloeg: donkere wolken, harde wind en zelfs regen zetten de toon. Juist in deze omstandigheden liep het Nuon Solar Team uit naar een voorsprong van twee uur op de voorlaatste dag. Aerodynamicus Jasper Hemmes: "Omdat Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp.” Strateeg Stijn Burger vult aan: “Dankzij goede informatie van ons meteo-team konden we bovendien waar mogelijk de gaten in het wolkendek vinden, zodat we zoveel mogelijk zon opvingen."
Nuna9 haalde in Australië een gemiddelde snelheid van zo’n 81 tot 82 km per uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.