nieuws

Werkstraf voor demonstrant bij verboden Pegida-demonstratie

Protest Pegida in Hengelo
Protest Pegida in Hengelo
Twee van drie verdachten die op 18 juni in Enschede werden opgepakt bij de verboden demonstratie van Pegida Nederland, zijn vrijgesproken. De rechtbank in Almelo had extra veiligheidsmaatregelen genomen, al bleken die niet nodig.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld kwam ook naar Almelo. Niet als verdachte maar om een van zijn medestanders te steunen. Uiteindelijk viel de opkomst van voor- en tegenstanders tegen; een groepje van amper twintig man woonde een van de rechtszaken bij.
De door Pegida aangekondigde demonstratie in Enschede was verboden omdat de vrees bestond voor ongeregeldheden. Op internet werd door meerdere partijen opgeroepen tot geweld. De gemeente had een noodverordening uitgevaardigd waardoor de binnenstad verboden terrein was voor demonstranten en er was veel politie op de been.
Het verbod was voor Pegida-aanhangers en tegenstanders geen beletsel om alsnog met de trein naar Enschede af te reizen. Op het station werd de groep tegengehouden en dat verliep niet zonder slag of stoot. Een 50-jarige man uit Sneek probeerde een aanhouding te voorkomen, negeerde een bevel om weg te gaan en discrimineerde een politieman door te zeggen dat deze door zijn huidskleur geen Nederlander kon zijn en terug moest gaan naar zijn eigen land. Dat kwam hem, ondanks verzet van zijn advocaat die de politieactie die dag omschreef als 'een grote chaos waarbij willekeurig mensen werden opgepakt", op een werkstraf van 60 uur te staan, waarvan 40 uur voorwaardelijk.
Een 30-jarige activist uit Elst werd vrijgesproken. De man werd onterecht buiten het gebied waarin de noodverordening gold aangehouden. Volgens agenten was de man eerder weggestuurd uit het centrum, maar wilde hij weer teruglopen. Maar de rechter vond dat niet duidelijk was wat door politiemensen tegen de man was gezegd; het bleek nergens uit het dossier.

'Fout t-shirt of gewoon hippe streetwear?'

Tot slot werd ook een 20-jarige Pool vrijgesproken. Hij werd door politiemensen aangehouden in de binnenstad omdat hij een rechts-extremistisch t-shirt zou aanhebben. Op het shirt zou het Runenteken van de SS staan, de Duitse legermacht die in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor de Jodenvervolging. Een bijzonder verhaal, de Pool werd meegenomen naar het Enschedese politiebureau. Daar moest hij volgens zijn advocaat zijn shirt uitdoen en werd hij vervolgens met ontbloot bovenlijf in een kooi op de binnenplaats van het bureau opgesloten. Uren later kon hij nog steeds zonder bovenkleding terugkeren naar zijn woning in Denekamp, waar de man werkte. Waar het t-shirt is gebleven is onbekend.
De 20-jarige Pool zei bij zijn verhoor dat hij niets wist van de perikelen rond de demonstratie en gewoon wilde shoppen in de binnenstad. De rechter sprak de man uiteindelijk vrij. Niet alleen leken de tekens op het shirt niet op het bekende SS-symbool, het kledingbedrijf maakt hippe streetwear en is op geen enkele manier gelieerd aan rechts-extremisme.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.