nieuws

Gemeente Zwolle kan volgend jaar 15 miljoen euro extra investeren

De gemeente Zwolle heeft volgend jaar eenmalig 15 miljoen euro extra te besteden. Dat blijkt uit de begroting die het college van B en W vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.Â
Het is het tweede jaar op rij dat het Zwolse huishoudboekje een positief saldo vertoont. Het college wil maximaal 4 miljoen euro gebruiken voor nieuwe investeringen en het opvangen van tegenvallers. De overige 11 miljoen euro kan door de nieuwe gemeenteraad worden geïnvesteerd.

Langdurige uitgaven

In 2018 wil de gemeente voor langdurige uitgaven, zoals de aanpak van verkeersonveilige situaties, jaarlijks een kleine 1,3 miljoen euro reserveren. Ook voor de renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen en de toekomst van de WRZV-hallen wordt geld opzij gezet. 

Aantrekkende economie

Wethouder van financiën Jan Brink is tevreden over de cijfers. "In het begin van deze bestuursperiode keken we nog aan tegen een tekort van 14 miljoen euro. Dankzij de aantrekkende economie, en dankzij ons behoedzame financiële beleid staan we er nu een stuk gunstiger voor. We kunnen opnieuw extra investeren in de stad." 

Investeringen

In 2018 gaat de gemeente Zwolle investeren in onder meer de verbetering van de atletiekbaan op de Wim Peters accommodatie (110.000 euro), de begeleiding en stimulering van startende ondernemers (150.000 euro) en het opvangen van een korting op het rijksbudget voor jeugdhulp (2 miljoen euro). 

Tegenvallers opvangen

De gemeente Zwolle heeft nu voor 27 miljoen euro opzij gezet als finanicele buffers voor eventuele tegenvallers. Zo blijkt de rijksbijdrage aan de bijstandsuitkeringen aan Zwollenaren niet voldoende. Daarvoor is 800.000 euro opzij gezet. Ook de sterk toegenomen kosten van bewindvoering bij schulden moet worden opgevangen (1 miljoen euro per jaar). Een andere tegenvaller is de Essentaksterfte. Deze boomziekte maakt het kappen en herplanten van honderden essen noodzakelijk. Dat kost de komende jaren circa 500.000 euro.

Tarieven

De stijging van de gemeentelijke tarieven en belastingen blijft beperkt tot het inflatiepercentage van 2,3 procent. De afvalstoffenheffing, de parkeerbelasting en de toeristenbelasting worden volgend jaar niet verhoogd. De baatbelasting wordt vanaf 2018 niet meer geheven en de rioolheffing daalt met 2 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.