nieuws

Zo beleefde het Solar Team Twente de Bridgestone World Solar Challenge in Australië

Feestje na het finishen
Feestje na het finishen
RTV Oost volgde afgelopen week dagelijks het Solar Team Twente tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het Solar Team Twente was één van de drie Nederlandse auto's in de mondiale wedstrijd voor auto's op zonne-energie. Wat ze allemaal meemaakten dat lees en zie je hier.
De week begon met een tegenslag. Het team kwalificeerde zich voor startplek 32 van de 38, dat betekende dat de zonneauto van Saxion en de Universiteit Twente met een uur achterstand zou starten. Een tegenvaller: 

Racedag één

Zondag begon het team aan de 3000 kilometer lange reis over de Stuart highway naar Adelaide. En hoewel het avontuur begon met een tegenslag maakte de eerste racedag heel wat goed. De Twentse Red Shift haalde zestien tegenstanders, en een kangoeroe, in en sloot de dag als vierde van het klassement af:

Racedag twee

Het blijft spannend, het team steeg vandaag één plekje in het klassement. En alsof een rit in een kleine zonne-auto met een dak van glas nog niet zweten genoeg is hangt het team ook nog een tijdstraf boven het hoofd. Op de eerste dag maakte het team tijdens de stops gebruik van een wit doek onder de auto, en dat mag niet: 

Racedag drie

Op dag drie reed het team als derde weg vanuit de controlestop bij Barrow Creek. Tijdens de race werd de Red Shift ingehaald door de auto van de Universiteit van Michigan. Maar het Twentse team wist dinsdag toch hun derde positie vast te houden, vlak na Alice Springs haalden ze de auto in van de Tokai Universiteit: 

Racedag vier

Een wat moeizamere dag voor het Twentse team, woensdag raakten ze de derde plek kwijt aan een Belgische concurrent. Bewolking, regen, wind en zelfs onweersbuien gooiden vandaag roet in het eten. De verschillen zijn klein, de nummer twee tot en met vijf rijden dicht bij elkaar, dat maakt de finaledag wel extra spannend: 

Finaledag

Na vijf dagen racen en met 3000 kilometer op de teller kwam het Solar Team Twente als vijfde over de finish het werd nog even spannend of het team donderdag nog kon finishen, vier minuten voor het einde van de racedag kwam het team over de finish in het drukke verkeer van Adelaide. 
Het team eindigde op de vijfde plaats. Dat komt deels door de tijdstraf van een half uur die het team kreeg voor het gebruiken van het witte doek. Daarnaast bemoeilijkte het weer de race: "Er was vaak weinig zon, en woensdag ontzettend veel wind. Daar was onze auto erg gevoelig voor", vertelt lid Elise Nannings. 
Bekijk hier het laatste raceverslag: 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.