nieuws

Zorgen bij Statenfractie VVD over gebruik straalmiddel met 'witte asbest'

Wordt in Overijssel gewerkt met het straalmiddel van Eurogrit? In het straalmiddel zit zogenoemd 'witte asbest', werd vorige week bekend. De Statenfractie van de VVD heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gekregen van ongeruste bewoners en de industrie, dat het middel mogelijk ook in onze provincie wordt gebruikt.
Viaducten, bruggen en spoortunnels worden soms schoongemaakt en onderhouden door ze te stralen. Vorige week werd bekend dat in zo'n straalmiddel, van het bedrijf Eurogrit, de kankerverwekkende stof asbest terecht is gekomen. Verschillende projecten in het hele land zijn daarom stilgelegd.

Omvang

De VVD wil van Gedeputeerde Staten weten of het middel ook bij Overijsselse projecten wordt gebruikt. "Is het hier ook aan de orde, en zo ja hoe groot is het probleem?" zegt VVD-Statenlid Koolhaas.
"Ik heb me laten vertellen dat een medewerker van Eurogrit ontdekte dat er iets in het middel zat dat er normaal niet in zit. Er wordt niet op asbest getest bij dit middel, omdat het er niet in hoort te zitten."
"Er is onrust, er zijn signalen. Maar voordat er paniek ontstaat willen we feiten. De omvang en verspreiding is onduidelijk, de Inspectie is dat nu in kaart aan te brengen. Dan weten we welke Overijsselse bedrijven met het straalmiddel hebben gewerkt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.